Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Stor förödelse efter jordbävning i Haiti

Publicerat onsdag 13 januari 2010 kl 06.06

Det har varit en jorbävning i Haiti, enligt de senaste rapporterna kan tiotusentals människor ha dött. Många kan dessutom ligga begravda i rasmassorna.

Normala telefonkontakter med Haiti är fortfarande brutna. Men de rapporter som har kommit ut berättar om omfattande skador och om panikartade scener.

Hundratals hus i huvudstaden Port-au-Prince har rasat samman, skadade och döda människor ligger på gatorna. Det berättas om desperata skrik som skär genom natten och om människor som desperat letar efter sina anhöriga.

Jordbävningen som mätte drygt sju på Richterskalan hade sitt epicentrum 16 kilometer öster i huvudstaden Port-au-Prince. Den var dessutom förhållandevis ytlig, vilket gör skalven ännu kraftigare.

Enligt de senaste rapporterna ska flera av huvudstaden viktigaste byggnader ha fallit samman. Bland annat ska två sjukhus och katedralen i Port-au- Prince ha raserats. Presidentpalatset och flera ministeriebyggnader ska också ha skadats.

Även FN, som under Brasiliens befäl, har drygt 9 000 soldater och poliser i Haiti, har meddelat att flera av dess installationer har fått svåra skador.

Och om den typen av byggnader, som tillhör de mest solida i Haiti har drabbats så svårt, så är risken stor för att mycket av stadens övriga bebyggelse som är betydligt bräckligare, helt enkelt har fallit samman.

Port-au-Prince är dessutom byggd på flera kullar och risken för laviner och ras är överhängande, fram för allt som bristen på vegetation gör jorden extra lättrörlig.

Haiti är västvärldens fattigaste land. Och ett av dem som drabbats hårdast av naturkatastrofer. De senaste åren har flera orkaner dragit över landet. Tusentals människor har dött, städer och byar har dränkts av vatten och lera eller helt enkelt spolats bort.

Att Haiti nu, efter 200 år, på nytt har drabbas av en jordbävning, innebär att det omfattande återuppbyggnadsarbetet efter orkanerna, som nästan tycktes slutfört, nu i ett slag har sopats undan.

Det internationella samfundet har föredömligt snabbt lovat att ställa upp med bistånd. Men för Haiti är det som att vara fången i en katastrofernas evighetsmaskin - när den ena är över, så kommer nästa.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".