Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Förslag kan ge sprit på sushiställen

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 17.00

I dag kom regeringen med ett förslag till en ny alkohollag som bland annat innebär att fler restauranger kommer kunna servera öl, vin och sprit.

Sushiställen till exempel, kan med det nya förslaget få servera öl el vin till maten. I dag är det bara restauranger som serverar varm mat som får sälja alkohol men regeringen tycker att fler ska få göra det, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Det handlar om restauranger som har ett allsidigt matutbud, som har tillagning och tillredning av varierat slag, både förrätter, huvudrätter och efterrätter, säger Maria Larsson.

Det betyder att de flesta kaféer och gatukök får fortsätta med enbart läsk och kaffe, men en snygg restaurang som serverar avancerade sallader kanske kan få chansen, enligt Maria Larsson.

”Hela affärsidén”

Vinodlaren Ronny Persson i Åhus är glad över att regeringen också bestämt att han och andra vinodlare i framtiden kanske kan få sälja vin på sina vingårdar. Tidigare har en utredning sagt nej till det men nu ska det undersökas hur det kan gå till.

– Det är ju hela affärsidén för vår del. Det blir ju plötsligt så att en vingård går att leva på då, säger Ronny Persson.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".