Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
AVTALSRÖRELSEN

Höjda löner och trygghet på de anställdas önskelista

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 06.00
1 av 4
2 av 4
Mirja Lakso
3 av 4
Simon Eriksson
4 av 4
Britt-Marie Maijanen

Höjda löner och tryggare anställningar. Det är något som många fackförbund fokuserar på nu när den största avtalsrörelsen i modern historia, mellan fack och arbetsgivare, drar igång.3,3 miljoner svenskar ska få nya avtal på jobbet, och Simon Eriksson, Mirja Lakso och Britt-Marie Maijanen är tre av dem.

Trygghet, arbetsmiljö, att inte bli utnyttjad och lönen är de sakerna som hamnas högst upp på listan över vad de tycker är viktigast att facken jobbar för. 

De flesta kollektivavtal, som bland annat styr lön och arbetstider, slutar att gälla den sista mars. Därför måste facken och arbetsgivarna nu sätta sig ner och börja förhandla fram nya avtal.
500 avtal
Totalt handlar det om ungefär 500 större kollektivavtal. Henrik Lindberg är forskare, och lärare i arbetsmarknadskunskap på Stockholms universitet.

– Det gäller löner i första hand, men också ersättningar, arbetstider, semestrar, rätt till heltid, säger han.

Enligt Henrik Lindberg är just den här avtalsrörelsen speciell. Dels för att den är så stor, men också på grund av att det är lågkonjunktur.

– Utrymmet för standardökningar och förbättringar för löntagarna är mindre än i tidigare avtalsrörelser. Därmed det också bli fler konflikter, för när krubban är tom så bits hästarna lite mer, som det brukar heta, avslutar han.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Avtalsrörelsen 2010

  • En avtalsrörelse är när många avtal nya avtal ska förhandlas fram under samma tidsperiod. De avtal som arbetsgivare och löntagare har nu går ut den sista mars 2010, och därför måste nya avtal förhandlas fram.
  • Det är fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna som förhandlar fram de nya avtalen.
  • Avtalen styr bland annat vad vi har för löner, vilka rättigheter vi har på jobbet, ersättningar och semester.
  • Det är cirka 500 större kollektivavtal som ska förhandlas fram, och totalt så kommer ungefär 3,3 miljoner arbetande svenskar få nya avtal i år. Det gör 2010 års avtalsrörelse till en av de största någonsin.
  • Avtalen mellan facken och arbetsgivarorganisationerna sträcker sig antingen över tre år, eller ett år. Facken vill oftast ha korta avtal, och arbetsgivarsidan brukar vilja ha långa avtal. I just den här avtalsrörelsen verkar dock även arbetsgivarsidan vilja ha korta avtal på grund av den osäkra ekonomin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".