Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
POLITIK

Reaktioner efter förslag om förbud mot burka

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 09.44

Burkan är i fokus i Sverige, efter en debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i onsdags. Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tycker att den typ av klädsel som döljer ett ansikte symboliserar ett kvinnoförtryck, och Alán Ali på Fryshuset i Malmö ifrågasätter hur debatten förs. 

På torsdagen tog Fredrik Reinfeldt tydligt avstånd från att förbjuda burka i Sverige. Alán Ali på Fryshuset i Malmö tror inte heller att ett förbud är rätt väg att gå.

– Förbud i sig är ju begränsande och inskränkande, därför tycker jag man ska prata mer om dialog och förståelse i stället för förbud, säger han.

Kämpar för jämställdhet

Alán Ali beskriver sig som född muslim men inte praktiserande muslim. Till Fryshuset i Malmö, där han jobbar, kommer både killar och tjejer och många engagerar sig i Sharaf hjältar och hjältinnor som kämpar mot hedersförtryck och för jämställdhet. Alán Ali säger att det finns problem med att tjejer ock kvinnor bär burka men tycker att man borde diskutera andra typer av kvinnoförtryck också.

– Vi problematiserar inte intimkirurgi till exempel, där kvinnor skär i sitt underliv för att det ska se snyggt ut. Vem ska man vara snygg för? Där kan man också prata om patriarkala normer och värderingar som gör att kvinnor vill vara snygga för män. Så man måste problematisera mer än att man ska rida på den islamofobiska vågen där man ska försöka attackera islams värderingar. Jag säger inte att burka är bra eller dåligt, men jag ifrågasätter hur debatten förs idag.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tycker att den typ av klädsel som döljer ett ansikte symboliserar ett kvinnoförtryck.

– Jag skulle inte vilja se en utveckling där fler kvinnor bär sådana kläder.

Men att förbjuda burka är fel väg att gå?
– Ja, det är fel väg att gå. Hur människor klär sig privat på sin fritid kan inte vara föremål för lagstiftning.

Attitydförändring
Alán Ali tror på att påverka människors värderingar.

– Som vi gör inom Sharaf hjältar och hjältinnor. Vi jobbar med attitydförändring. När attityderna förändras ändras värderingar och då blir vi mer fria, säger Alán Ali.

Nyamko Sabuni tror också att information och dialog är en bättre väg att gå än lagstiftning.

– Det arbete vi gör, att informera om att vi lever i ett demokratiskt samhälle där jämställdhet råder och varje individ har sin frihet. När man känner sig förtryckt ska mankunna känna trygghet i att samhället ger stöd och hjälp, säger Nyamko Sabuni.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".