Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
högskolan

"Hobbykurser ska granskas"

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 16.17
Vad är egentligen laplace-tryck? Högskolan kan ge svaret.

Kurserna på högskolan ska vara akademiska och inte hobbykurser som man läser bara för nöjes skull, tycker regeringen.

Därför ska alla sommarkurser och kvällskurser börja granskas från och med nu.

Lyssna:

Finns ketchupeffekten? Varför skär sig såsen? Vad är glass - egentligen? Det är sådant man får lära sig på Uppsala universitets kvällskurs . Kursen ger 7,5 högskolepoäng och ges på halvtid.

Christer Elvingson som ligger bakom kursen säger att den innehåller vardagliga exempel för att illustrera komplicerade kemiska processer.

– Hur många kristallina former finns det för choklad, eller vad är laplace-tryck när man pratar om mousserande drycker. Det är ganska avancerat eller någorlunda avancerat i varje fall.

Skulle du säga att det är en akademisk kurs?

– Absolut. Förkunskapskravet i kemi för att påbörja kursen är högre än vad civilingenjörsprogrammet i kemiteknik har till exempel, säger Christer Elvingson.

Men kemin i köket och flera andra kurser, framförallt sommarkurser, i Uppsala har fått kritik av studentkåren. Så här har Hanna Mörck därifrån sagt till Radio Uppland tidigare:

– Det blir ju ett hobbyuniversitet under sommaren.

Det är såklart inte bara kurser på Uppsala universitet som har anklagats för att vara hobbybetonade. Andra lärosäten har bland annat kurser i pilates, körsång och orkidékunskap.

Svenskt näringsliv har kritiserat det och sagt att statens pengar inte ska användas till gratis utbildning i den typen av ämnen.

Nu blir det alltså en stor granskning. Högskoleministern har sagt att den som börjar plugga ska kunna känna sig säker på kvalitén även om det bara är en kvällskurs man tar och inte ett helt program.

Det håller Christer Elvingson på Uppsala universitet med om.

– Ibland behövs det en genomgång av kursen faktiskt.

Men han är inte orolig att kemin i köket ska få kritik.

– Det kan jag inte föreställa mig.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".