Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Trötta på att bli visiterade

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 05.16

(Uppdaterad 15:40)
Polisens kroppsvisitationer har ökat i flera av de förorter där det varit oroligt den senaste tiden, men de hittar sällan vapen.

Dessutom händer det oftare och oftare att polisen använder sig av avlägsnande, alltså bussar folk långt bort. P3:s har pratat med flera personer som blivit bortbussade utan att ha gjort något.


Vad tycker du om polisens arbete i förorterna? Skriv en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter.

Enligt polislagen paragraf 19, som till vardags kallas PL19, så har polisen rätt att visitera dig om du som individ, på den platsen och under de omständigheterna misstänks bära vapen.

I Rosengård har cirka 160 personer dokumenterats som har blivit kroppsvisiterade under 2009.

– Oroligheterna vi hade här under 2009 är väl ett typexempel där det kan förekomma sådana här saker, säger Michael Storm, ansvarig för Rosengårdspolisen i Malmö.

Men Brunchrapportens granskning visar att av de över 500 personer som visiterats i Malmö och Uppsala under 2009 och rapporterats som PL19-visitation var det endast två vapen som hittades, två knivar. 2 av 500, det är mindre än en halv procent kroppsvisitationerna som ger något.

"Visitationerna funkar inte"
Så här säger en förortspolis som vill anonym, och som tycker att fler visitationer inte fungerar förebyggande:

– Det hade vart en grej om man varje gång man gjorde en PL19-visitation hittade grejer varje gång, då hade det ju känts som det var meningsfullt.

En kille från Fittja säger såhär om polisens arbete:

– De tror väl att det är förebyggande, men det är det absolut inte. De skapar fiender.

Dessutom har antalet avlägsnanden ökat det senaste året, visar Brunchrapportens genomgång av polisens händelserapporter från bland annat Backa, Gottsunda och Rosengård.

Ska bara användas vid hotfulla situationer
Att ta någon och köra i väg dem till en avskild plats är okej enligt polislagens paragraf 13. Men den här så kallade PL13 ska egentligen bara användas i exempelvis hotfulla situationer när polisen är rädda att till exempel fotbollshuliganer eller ungdomsgäng ska drabba samman.

Men så här säger några av de personer Brunchrapporten har pratat med:

– Jag har blivit avsläppt i Frihamnen för ingenting.

– De slängde mig där borta vid, vad heter den, Stigcenter där vid vattnet mannen. Horungarna släppte av mig.

"Så ska man inte arbeta"
Even Magnusson, samordnare för ungdomspolisen, säger att arbetsmetoden inte alltid används som den ska och är bland annat kritisk till en händelse där några killar blev avsläppta mitt på Angeredsbron i Göteborg.

– Så ska man inte arbeta. Vi ska arbeta efter att följa lagen. Och från Angeredsbron finns det ju inte så mycket kommunikationer att ta sig därifrån heller, så det är inget arbetssätt som vi förespråkar. Absolut inte.

Josephine Freje Simonsson
tipsajosse@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".