Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
KULTUR

Sexuella trakasserier bakom scenen

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 06.00
1 av 2
2 av 2
Skådespelarstudenterna Rakel Benér och Elin Skarin.

(Uppdaterad 15:26)
Nästan varannan kvinnlig skådespelare säger att hon har blivit sextrakasserad av någon på jobbet. Bland de manliga skådespelarna säger en tiondel att de har blivit utsatta.

Vi har varit på Teaterhögskolan och pratat med skådespelarstudenter om deras framtid:

Läs de sextrakasserade personernas

– Den första gången jag blev sexuellt trakasserad var på teaterskolan, där en lärare var ute efter flera av oss kvinnor, berättar en kvinnlig skådespelare, en av över 1 600 personer som svarat på enkäten.

Det fortsätter med att läraren bjuder hem henne till sig för att diskutera en roll.

"Han försökte trycka mig tillbaka ner i stolen"
– Han hällde upp vin och började prata. Efter en stund frågade jag efter manuset. Det fanns såklart inget manus i hans hem. Då förstod jag och reste mig för att gå. Han försökte trycka mig tillbaka ner i stolen. Jag blev rädd och ryckte till.

Hon lyckas ta sig därifrån. Men när hon och två andra tjejer i klassen tar upp problemen med rektorn säger han att de borde tänka efter om de inte egentligen är kära i läraren.

Andra teaterarbetare i Ekots undersökning (bland över 1 600 medlemmar i Teaterförbundet) vittnar bland annat om vulgära kommentarer, tafsande och uppmaningar om att posera naken inför roller.

Äldre, kändare och har mer makt
– Han satt bredvid mig och plötsligt började han böka med benen mot mina.

– Han lutar sig fram mot mig och säger "jag bor i nummer 32"

– Jag visste att om jag drar igång nånting, som en anmälan, så insåg jag att de här männen är både äldre och kändare och har mer makt än mig.

Förövaren ofta arbetsledaren
Närmare hälften av dem som har varit med om det här säger att den som utsatt dem är en arbetsledare - alltså någon med högre position än man själv, som det dessutom är meningen att man ska kunna vända sig till i förtroende.

– Du har en kränkt en makthavare om du säger till. Och då blir det svårt att få det förtroende en anställning innebär. Vi vågar inte säga av rädsla att inte få jobb.

"Man kan alltid skylla på rollen"
På Teaterhögskolan säger skådespelarstudenterna Rakel Benér och Elin Skarin att närheten som blir på och bakom scenen gör att det kan bli svårt att känna var gränsen går, men också att säga ifrån.

– Det är väl det här man kan känna ibland, att det glider över till det privata. Det är det som är så svårt också, för man kan alltid skylla på rollen. "De ska ju hångla nu, då måste jag få ta på dina bröst", liksom.

– Eftersom det är så här "det är min polare". Att de sexuella trakasserierna inte syns, för att det är ett kompisskap och man är sköna gänget.

Ska stötta varandra efter utbildningen
Båda två är med i en feministisk improvisationsgrupp och hoppas att medlemmarna där ska kunna peppa och stötta varandra när de försvinner ut på olika arbetsplatser efter utbildningen.

– Då tror jag att det kommer sprida ut sig, att vi blir fler som säger ifrån och kan säga ifrån åt varandra och tillsammans så att våra röster blir starkare.

– Men egentligen är ju problemet den som gör övertrampet. Jag kan själv känna att det är jag själv som inte säger ifrån, men vad fan - det är ju inte jag som är problemet.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Victoria Gaunitz, research
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".