Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

"Unga människor mår sämre idag"

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 07.11
Natalie Duvkrans i Makalösa föräldrar

Oron för att unga skulle drabbas särskilt hårt av den ekonomiska krisen var befogad, det konstaterar Ungdomsstyrelsen idag.

Deras årliga rapport visar att unga har blivit fattigare, att färre har jobb och att fler hamnar hos fogden:

Natalie Duvkrans på föreningen Makalösa får höra många jobbiga historier.

– Och nu är det ju väldigt mycket fokus på vad ska vi göra i sommar. Har man barn i skolan äter de ju lunch där. Nu plötsligt måste de ha två mål mat om dagen, säger Natalie Duvkrans på föreningen Makalösa.

Andelen fattiga bland unga ensamstående med barn har ökat från 19 till 76 procent på knappt tio år.

Ungdomsstyrelsen vill i och för sig inte använda ordet fattig men måttet på att ha låg ekonomisk standard betyder att man har mindre än 60 procent av medianinkomsten att röra sig med. I år handlar det om mindre än 115 000 om året.

– Men jag skulle inte skyllla allt på den ekonomiska krisen, säger Natalie Duvkrans. 

– Jag skulle säga att ett stort problem är hur man fördelar resurser inom kommuner.

Hon tycker att kommunerna bättre borde se de särskilda behov ensamstående har. Att det till exempel kan vara svårt att få tag på bostad själv och att man kanske behöver annan hjälp än de som är två för att överhuvudtaget kunna jobba.

– Det kan ju vara så att man får ett arbete som är flexibelt och som kanske stänger klockan sju eller åtta och då måste det ju finnas möjlighet att hämta barnen lite senare. Kanske till och med på helgerna, säger hon.

Men rapporten handlar alltså inte bara om unga föräldrar. Generellt så är dubbelt så många mellan 20 och 29 fattiga nu som 2001. Och många fler arbetslösa.

Natalie jobbar som gymnasielärare också - och många före detta elever vänder sig till henne för att de mår dåligt över att inte få jobb.

Har du sett någon förändring under åren?

– Nu har jag bara varit lärare i fem år, så det är svårt att säga. Men jag kan bara gå tillbaka till mig själv, hur det var när jag gick ut. Att det fanns jobb då kan alla skriva under på så visst har det skett en förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".