Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

"Vad finns ni till för, CSN?"

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 15.40
Kristine Bergert (längst till vänster) och Jonathan Björk (näst längst till höger) ställde CSN till svars.

De hundratals studenter som fått återkrav från CSN trots att de pluggat heltid, måste betala tillbaka. Men för att det inte ska hända igen träffas nu CSN och representanter från flera tekniska utbildningar i landet.

Innan mötet ordnade KTH-studenter soppkök utanför – som en protest mot återkraven. Ingenjörsstudenten Kristine Bergert var en av dem som var där:

Läs också:

– Jag har faktiskt pluggat heltid, och jag har ju tagit mina poäng och jag har tagit mina studieresultat och jag tycker om att plugga och ändå så blir man som en fuskare liksom, det är inte alls kul, säger Kristine Bergert.

Problemet är att vissa högskolor, däribland Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, räknar heltidsstudier, 60 poäng, per helår medan CSN räknar per termin. Så en student som pluggat till exempel 28 poäng på hösten och 32 poäng på våren kan bli tvungen att betala tillbaka eftersom reglerna CSN har för full ersättning innebär att man måste plugga 30 poäng per termin. Studenterna har alltså pluggat på heltid, men inte enligt CSN:s regler.

– Det började med att jag fick ett brev från CSN i februari att jag varit registrerad på för lite poäng. Så jag har fått att jag ska betala tillbaka strax under 4 000 kronor, säger Kristine Bergert.

– Det finns ingen chans i det här läget att CSN inte fullföljer det arbete som pågår. Och som är helt i enlighet med lag, förordning och bestämmelser, sa generaldirektören Kerstin Borg Wallin som mötte de upprörda studenterna innan mötet idag.

Jonathan Björk var en av dem.

– Jag tycker det är helt märkligt och fruktansvärt att du kan säga sådana saker. Vad finns ni till för, vad är poängen med CSN?

– Det fanns en gräns och den gränsen kunde vi inte överskrida, svarade Kerstin Borg Wallin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".