Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

"Väljare i dag är förhållandevis opålitliga"

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 11.06

SCB:s undersökning gav ju ett annat resultat än de andra mätningarna som gjorts den senaste tiden. Vad jag förstår tror en del att det beror på vilka veckor man ställde frågan...kan det vara så att det svängt så mycket? /Soffan

Det är inte helt osannolikt att opinionen svängt ganska rejält på kort tid. Vi väljare i dag är förhållandevis ”opålitliga” (sett ur partiernas perspektiv), och inte alls lika trogna ett visst parti utan vårt val av parti påverkas mycket av det som händer här och nu i våra egna liv och i samhället i stort.

Det som hände under senare del av maj och början av juni var dels att de rödgröna presenterade delar av sin gemensamma politik, liksom att den så kallade Greklandskrisen kom att dominera nyhetsflödet. Det första kan vara en förklaring till varför de rödgröna tappade röster, somliga väljare kan ha upplevt ett missnöje med förslagen med till exempel höjd bensinskatt och höjd skatt för människor med förmögenhet, även förslaget att avskaffa RUT-avdraget kan ha inverkat negativt på vissa väljargrupper.

De rödgröna presenterade sin budget den 3 maj, men väljarna reagerar vanligtvis inte direkt utan det tar ett slag innan saker sjunker in, mycket på grund av att förslagen börjar diskuteras och dissekeras först ett slag efter att de lagts fram. Det blir alltså en liten eftersläpning i reaktionen.

Det andra som inträffat under maj och juni är den så kallade Greklandskrisen, som även spillde över på EU som helhet. I tider av nationell eller internationell oro tenderar väljarna att ge sitt stöd till den sittande regeringen, vilket alltså kan vara en förklaring till varför regeringen hämtat in en del på oppositionen. Väljarna resonerar (medvetet eller omedvetet) som så att det är bättre att rösta på det som vi vet vad det är, än på något nytt som vi inte i nuet vet så mycket om – ”vi vet vad vi har men inte vad vi får”. Dessutom har finansminister Anders Borg ett förhållandevis högt förtroende bland väljarna och det var Borg som vi såg mest av under denna skakiga fas – även detta kan ha gynnat regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".