Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

"Anders Borg är en skicklig retoriker"

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 11.23

Vilket block har skickligast retoriker? /Kent Lundgren

En intressant fråga som samtidigt är svårt att svara helt objektivt på, svaret är delvis betingat av vem du frågar. Men, med detta sagt, menar jag ändå att det finns flera skickliga retoriker bland dagens toppolitiker. I regeringsalliansen skulle jag vilja påstå att till exempel Anders Borg är en skicklig retoriker, han lyckas förmedla information och kunskaper om svensk och internationell politik på ett förhållandevis enkelt och likväl övertygande vis. Väljarna betraktar honom även som förtroendeingivande vilket torde vara ett betyg på bland annat hans retoriska förmåga.

Även Fredrik Reinfeldt är en skicklig retoriker. Han har lyckats tala om moderaterna på ett otraditionellt vis, och använder sig av en begreppsapparat som inte alltid är helt självklar att använda för en moderatledare. Jan Björklund är också skicklig som retoriker genom sin egen övertygelse, ett eget engagemang kan spilla över på mottagaren av budskapet.

I det rödgröna blocket vill jag påstå att Maria Wetterstrand är en skicklig retoriker, även detta mycket på grund av hennes egen övertygelse. Hon har även ett mycket tydligt budskap som hon lyckas förmedla på ett trovärdigt sätt, tycks väljarna mena.

Mona Sahlin är också bra på att tala, och att förmedla sin bild av Sverige på ett enkelt vis. Även de socialdemokraternas ekonomiska talesperson, Thomas Östros, skulle jag vilja hävda har en förmåga att tala väl och övertygande. Alltså, båda block präglas av goda retoriker. Når du till denna toppnivå i politiken är du i regel en skicklig retoriker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".