Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

"Samarbete har en tendens att straffa sig"

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 11.25

Sen Alliansen blev Alliansen har ju Centern och Kristdemokraterna tappat väldigt mycket, beror det på Alliansen och kommer det gå lika illa för Vänsterpartiet på grund av att de rödgröna numera kommer bättre överens? /Egon

Ja samarbete har en tendens att straffa sig. Här infinner sig ett ständigt dilemma mellan att å ena sidan kompromissa och samarbeta och således göra avkall på vissa av sina egna ståndpunkter och att å andra sidan ha en egen tydlig profil.

Väljarna tenderar också just att premiera tydlighet, partier med en tydlig profil och egen stark identitet går vanligtvis bra.  Samtidigt så måste partier ofta samarbeta för att kunna nå några realpolitiska framgångar. Inte sällan är det just då det största partiet som gynnas, om väljarna vill premiera ett samarbete, eller det parti som dominerar.

I regeringen är det Moderaterna som dominerar, inte minst i och med statsministerposten. När väljarna tänker på regeringen tänker de lätt spontant på Moderaterna. Men problemet är alltså att alla fyra partierna måste få utrymme och stöd för att regeringen som helhet skall kunna överleva.

Beträffande de rödgröna är det i nuet svårt att förutspå hur detta samarbete kommer att gynna/missgynna de olika partierna. I nuet förefaller Miljöpartiet vara koalitionens lokomotiv, medan Socialdemokraterna inte går lika bra och hittills inte premierats för detta samarbete. Vänsterpartiet har ökat något i väljarstöd och en förklaring kan vara att partiet nu syns och hörs betydligt mer och dessutom framstår som ett seriöst regeringsalternativ tillsammans med de två andra partierna.

Om de rödgröna vinner valet och Socialdemokraterna får vind i seglen är det möjligt att detta missgynnar Vänsterpartiet, samtidigt gäller samma sak här som för de borgerliga partierna, alla tre behövs för att regeringen skall överleva. Det som kan tala emot att vänsterpartiet eller miljöpartiet skulle ”ätas upp” av Socialdemokraterna är att dessa tre partier i grunden är ganska olika. De fyra borgerliga partierna ligger närmre varandra rent ideologiskt och sakfrågemässigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".