Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..

Behöver alla övervakas?

Publicerat tisdag 25 januari 2011 kl 09.15
1 av 2
2 av 2
Foto: Malin Hoelstad / SvD / Scanpix

Hur är det med politikernas kunskap om rättssystemet? Och hur bevakade riskerar vi att bli i framtiden?

P3 Debattmedlemmen  tar upp telefonsamtal, fotbojor och fångvårdare i inlägget om vad han tycker datalagringsdirektivet innebär. 

En grundläggande princip i ett rättssamhälle är att man är oskyldig till motsatsen är bevisad. Man skall inte bli utsatt för övervakning såvida man inte är misstänkt för något brott.

Man har rätt att bemöta anklagelserna mot sig i en opartisk domstol. 
Detta fick jag i alla fall lära mig när jag gick i grundskolan, men det verkar som våra styrande politiker var borta den dagen då det gicks igenom. 
För nu skall helt plötsligt alla ständigt övervakas. Vem vi ringer och var vi befinner oss skall lagras för att polisen skall kunna få tillgång till dessa data när vi har begått något brott. 

Om jag har förstått det hela rätt är det så att när man blivit dömd till att sitta i fängelse så får man ringa i princip vem som helst men fångvårdarna måste veta vem det är man ringer och talar med.

Samtalet avlyssnas inte men det ingår ändå i straffet att man inte får kommunicera med vem man vill utan att någon kontrollerar vem det är man pratar med. Det är liknande när man har blivit dömd till att bära fotboja, där någon kontrollerar var man befinner sig. Naturligtvis finns det begränsningar över var man får befinna sig, men det viktiga är att det finns möjligheter att kontrollera var en person har varit.

Vi kan konstatera att det anses vara ett straff att någon har uppsikt över vem man pratar med och vart man går.

Därför undrar jag varför regeringen anser att alla medborgarna är brottslingar som måste straffas, trots att vi inte har blivit dömda i någon domstol där vi kunnat få försvara oss enligt konstens alla regler?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".