Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Få bonusar för snabb svenska

Uppdaterat onsdag 2 mars 2011 kl 15.21
Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 05.00
"Systemet är orättvist"
(1:40 min)
Upp till 12000 kronor ska man kunna få om man lär sig svenska snabbare Foto: Jessica Gow/Scanpix

Sedan drygt ett år testas om en bonus på upp till 12 000 kronor kan få elever som pluggar svenska för invandrare att lära sig språket snabbare.

Men P3 Nyheters granskning visar att bara 540 av över 31 000 studenter som hade kunnat få bonusen fick den. Och rektorerna är kritiska mot bonusen.

– Systemet är orättvist eftersom man så ensidigt belönar de studenter som har utbildningserfarenhet, de som har en bra utbildning med sig hemifrån, säger Staffan Ström, rektor vid vuxenutbildningen i Nacka.

Ström är rektor för Svenska för invandrare, SFI, i Nacka. Och Nacka är en av de tretton kommuner som under hösten 2009 införde bonusen på försök. Och hans kritik delas av rektorerna i de andra 12 kommunerna. Bonusen är diskriminerande, orättvis och ogenomtänkt, säger de när vi frågar.

– Min grundinställning är att alla elever borde få en belöning om man gör en vettig insats, säger Staffan Ström.

Det är få elever som fått bonusen som är på mellan 6 000 och 12 000 kronor. Bara 540 av 31 407 elever i de tretton försökskommunerna har fått bonus, visar vår granskning. Alltså två procent av eleverna.

– För mig spelar det ingen roll, säger SFI-eleven Igor.

Igor från Serbien har pluggat svenska för invandrare sen i höstas och kommer kanske att söka om att få bonus, men bonusen är inte det viktiga.

– Jag tror man måste lära sig svenska för att ha en möjlighet att kommunicera med andra människor och det är viktigast, säger Igor.

– Sen tycker jag att det här systemet, SFI-bonus, är ganska taffligt första försök att börja prova incitament i utbildning, säger Staffan Ström.

Trots att utvärderingen av de 13 försökskommunerna inte är klar - den räknas bli klar först 2012 - infördes SFI-bonusen i hela landet i september 2010.

"En bonus kan inte alla få"

Bara två procent av de som läser Svenska för invandrare får bonusen, det visar vår granskning av de tretton försökskommuner som testat det här i drygt ett år.

Men integrationsminister Erik Ullenhag är ändå nöjd med försöket.

#ljud=2938046#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".