Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Mer entreprenörskap på schemat!

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 09.00
1 av 2
2 av 2
Hur går det med CV-skrivandet? Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

I stället för att lära oss att fila på CV:t i skolan, borde vi lära oss om entreprenörskap. Det tycker P3 Debatt-medlemmen , som är övertygad om att mer entreprenörskap bland unga skulle minska arbetslösheten och utanförskapet i Sverige.

Vad tycker du? Mer entreprenörskap på schemat eller CV-skrivande i klassrummet? Finns det andra lösningar? Kommentera!

I helgen deltog jag i den svenska entreprenörskapstävlingen . Finalisterna bestod av tio samhällsentreprenörer vars verksamheter bidrar till en ekonomisk, ekologisk och social hållbar utveckling. Under tävlingshelgen coachades finalisterna för att bli skickliga entreprenörer. Varje tips och uppmaning jag fick från coacherna, var motsatsen till det jag lärde mig i skolan om arbetslivet.

I skolan lär vi oss att skriva CV och hur man ska bete sig på en anställningsintervju, med inslag av jantelagen. Inte konstigt att så många unga ger upp när de inte får ett "vanligt jobb". Många är helt enkelt inte medvetna om sina möjligheter. Vi behöver mer entreprenörskap på schemat!

För att säkra en ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling måste vi förändra mycket av hur samhället fungerar i dag. Jag tror att entreprenörskap är en viktig del av lösningen då en entreprenör skapar nya affärsverksamheter och organiserar marknaden på ett nytt sätt. Om vi då kan utbilda landets unga i hur vi skapar innovationer av våra idéer blir Sverige ett land i positiv förändring, samtidigt som vi minskar arbetslöshet och utanförskap.

Vi som medverkade i helgens tävling kallar oss samhällsentreprenörer. Vi är unga företagare som vill förändra världen på lång sikt genom att integrera samhällsförbättring med affärer. För att skapa en hållbar utveckling nationellt och globalt måste vi integrera hållbarhetsarbetet på alla plan och inte överlåta den positiva samhällsförändringen till ideella organisationer.

Det är viktigt att den samhällsförbättrande verksamheten också är ekonomiskt hållbar och inte står eller faller på ideellt engagemang.

Fyra av tio 18-30-åringar vill hellre vara entreprenörer än anställda. Ändå är det bara fyra procent av målgruppen som driver bolag (källa: Entreprenörskapsbarometern 2008). Om vi får entreprenörskap på schemat i den svenska skolan, och lyfter möjligheter kring hållbar utveckling i samband med samhällsentreprenörskap, ser jag ljust på framtiden.

Vad tycker du? Mer entreprenörskap på schemat eller fortsatt CV-skrivande i klassrummet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".