Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Bygg nya kärnkraftverk!

Publicerat tisdag 15 mars 2011 kl 09.00
1 av 2
2 av 2
Är kärnkraft det mest klimatsmarta alternativet? Foto: Jens Meyer / Scanpix

Vi behöver ström men hur skall vi få fram den? Mitt i all rapportering om härdsmälta i kärnkraftverk i katastrofdrabbade Japan undrar P3 Debatt-medlemmen  om det inte är dags att bygga nya kärnkraftverk? 

Sol, vind och vatten? Eller kärnkraft? Hur ska vi få mer ström till Sverige? Kommentera!

Vi behöver ström men hur skall vi få fram den? Vindkraftverk har en verkningsgrad på cirka 18 procent, det vill säga att om du arbetar en 40-timmarsvecka måndag till fredag 8-17 så skulle du utföra arbetet mellan åtta och cirka kvart i tio. Resten av dagen skulle du sitta och titta ut genom fönstret.

Vindkraftverk genererar bara ström när vindförhållandena är rätt. Vi kan inte bygga ut vattenkraften mycket mer och solpaneler som är tillräckligt effektiva är fortfarande bara en dröm. Att bränna fossila bränslen tillför växthusgaser till atmosfären.

Det enda alternativ som finns kvar och som faktiskt fungerar idag är kärnkraft.
Men kärnkraft producerar också mängder med avfall som måste slutförvaras i tusentals år och är farligt. Detta är sant för äldre så kallade lättvattenreaktorer som används i Sverige i dag. Även i det japanska kärnkraftverket Fukushima, som nu har problem efter tsunamin, används denna typ av reaktor. 

Men det finns andra typer av reaktorer, till exempel som används i bland annat Indien, Frankrike och Japan. Dessa reaktorer förnyar det klyvbara materialet när de genererar energi så avfallet bara blir en bråkdel jämfört med lättvattenreaktorer och man kan återanvända det avfall vi redan har.

Bridreaktorer är också säkrare, de flesta vet vilka katastrofala följder reaktorbranden i Tjernobyl fick men få har hört talas om  
I båda fallen utbröt en brand i reaktorn men medan lättvattenreaktorn i Tjernobyl exploderade (vilket är en risk medlättvattenreaktorer) så resulterade branden i Monju (som är en bridreaktorn) bara i att reaktorn stoppades.

Varför har vi inte redan påbörjat byggnaden av moderna kärnreaktorer då? Det största motståndet mot en förhållandevis säker, ren och miljövänlig energiproduktion kommer oväntat från miljörörelsen.

Det verkar som om att miljörörelsen har investerat så mycket prestige i att döma ut kärnkraft att man numera inte kan acceptera att utvecklingen har gått framåt och att även om kärnkraften inte är perfekt så är det det bästa alternativ vi har. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".