Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Chatt: Så var det att göra reportaget

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 14.08
Bo-Göran Bodin och Martin Jönsson Foto: Sveriges Radio

Hur kan man hjälpa barnen? Och vad grundar sig besluten om avvisning på? På måndagen svarade reportrarna Bo-Göran Bodin och Martin Jönsson på publikens frågor om reportaget om de dödshotade barnen som utvisas. 

moderator:Nu börjar chatten med reportrarna Bo-Göran Bodin och Martin Jönsson, som har gjort reportaget om de dödshotade barnen som utvisas. Välkommen med din fråga! /Ellen, publikredaktör P3 Nyheter
Kristina S:Hur är det möjligt att, om nu grundläggande lagstiftning om skydd för minderåriga vid dödshot och FN:s barnkonvention inte längre anses relevanta på Migrationsverket, att rent JURIDISKT kunna motivera ett sånt här beslut? För saknas all moralisk kompass och sunt förnuft hos jurister så vet dom ändå att dom måste kunna motivera besluten och stödja sig på lag och bestämmelser. VAD i herrans namn stöder dom sig på i det här fallet???Skiljer sig socialtjänstens och läkarens bedömning totalt?
Martin Jönsson: Hej Kristina! De som fattar besluten stöder sig på det som står i utlänningslagen. Dessutom finns det en del förarbeten till lagen där det står lite mer om hur lagstiftarna har tänkt att paragraferna ska tolkas. Och så finns det praxis, det vill säga hur man brukar tolka olika ärenden. Barnkonventionen gäller i Sverige och på migrationsverket och -domstolen säger de att de har beaktat den. Att pojkarna själva har blivit sjuka är något som har kommit in i processen under fallets gång. Då gör byråkratiska regler att man inte kan gå tillbaka och ta om allting, om man skulle vilja det. Hoppas det var svar på din fråga.
Janni:Om både Migrationsverket och Migrationsdomstolen har kommit fram till att barnen saknar skäl för att hamna i kategorin "synnerligen ömmande omständigheter", hur kommer det sig då att ni som inte är insatta i tillämpningen av lagen kan vara tvärsäkra på att att barnen äger rätt att stanna? Har ni överhuvudtaget försökt förstå hur Migrationsverket och Migrationsdomstolen resonerar eller vill ni mest ha en medmänsklig vinkel som passar medialt?
Bo-Göran Bodin:Hej Janni! Vi är inte tvärsäkra att barnen barnen uppfyller dagens kriterier för att få stanna. Det vi beskriver är ett exmpel på barn som ska utvisas från Sverige. Där de riskerar att dödas eller överges, och där andra myndigheter visat på konsekvenserna av en utvisning. Om det är juridiskt rätt eller inte låter vi andra bedöma. Vi anser att Mirgrationsdomstolen och migrationsverket får gott om tid att motivera sina beslut i vårt reportage.
Anonym:Hur kan jag som enskild person hjälpa familjen att få stanna?
Martin Jönsson:Tjena! Besluten i det här fallet har vunnit laga kraft, så för den här familjen kan du inte göra så mycket. Men i stort är det lite tråkiga svaret: om du tycker att Sveriges asylpolitik ska förändras får du helt enkelt försöka väcka opinion för det eller rösta på det parti som du tycker har de bästa lösningarna.
Ulla Pettersson:Hur kan ni veta att barnen blir ensamma med mamman i Uzbekistan? Det finns väl släktingar och vänner kvar där, eller?
Bo-Göran Bodin:Hej Ulla! Det kan vi så klart inte vara säkra på, lika lite som migrationsmyndigheterna kan vara det. Så vitt vi förstår har mammas släktingar flytt från Uzbekistan. Det är snart tio år sedan mamman flydde så hur hennes övriga nätverk ser ut är också ovisst.
moderator:Halva tiden kvar av chatten! /Ellen
Steffo:Vad fick ni för svar av domaren? Hon verkade ju inte veta vad läkarna hade skrivit? Kan domen bli överklagad?
Bo-Göran Bodin:Hej Steffo! Som du kanske hört har hon inte något riktigt tydligt svar. Det är en bedömning vi gjort säger hon ju, utan att förklara hur de tänkt eller resonerat. Vad gäller mamman och barnen har utvisningen vunnit laga kraft så den går inte att överklaga. Pappans ärende går fortfarande att överklaga, vilket han har gjort. När det gäller mamman och barnen krävs det nu "nya omständigheter" för att migrationsverket ska fatta något annat beslut.
Skeptikern:Om ingen av föräldrarna har rätt till asyl i Sverige varför skall svenska samhället oroas för barnen som bevisligen har bägge föräldrar i liv? Föräldrarna kan besluta självmant var är det bäst att fortsätta sitt gemensamma livet som en familj. Det verkar som om att det räcker att sätta sin fot i Sverige för att sedan med tusen olika anledningar få uppehållstillstånd. Varför är det mera synd om vissa än om andra? Vilka ombud har tillträde till SR's öra och varför ställer man inte den självklara frågan till pappan:- varför flyttar du inte med din familj till mammas hemland när även du inte har rätt till asyl i Sverige?-. Snacka om enögd journalistik.
Martin Jönsson:Hej! Familjens ombud menar att barnen inte ska straffas för att föräldrarna kommer från olika länder. Enligt intyg från olika myndigheter är barnen beroende av att få stanna i Sverige, för sin hälsas skull. Det finns olika omständigheter som gör att pappan inte kan följa med sin fru och sina barn. För det första har svenska myndigheter bestämt att han ska utvisas till ett annat land än familjen. För det andra tillhör han en etnisk minoritet i sitt hemland som har svårt att få identitetsdokument. Han har inget pass och hemlandets ambassad vill inte ge honom ett. Tråkigt att du tycker att vi är enögda.
Lennart Johanss:Ge henne mirakelmedicinen PUT så kommer hon att tillfriskna på ett fullkomligt mirakulöst sätt...Eller vad tror ni?
Bo-Göran Bodin:Hej Lennart! Så vitt jag förstår har ingen tillfrisknat "mirakulöst" av ett permanent uppehållstillstånd.
Elin WN:Fråga 1: Vad händer nu? Vad kan jag som enskild person göra för att påverka i detta fall? Fråga 2: Personligen anser jag att alldeles för få får stanna i Sverige, men vet att denna åsikt inte delas av alla. De som förordar restriktiv invandringspolitik anser ofta att ett visst beteende tas efter (t.ex. föräldrar som gömmer sig, men inte barnen, för att undgå utvisning). Tror ni att någon ser några sådana risker om svenska myndigheter skulle besluta annorlunda och hur skulle ni argumentera mot dessa risker i så fall?
Martin Jönsson:Hej Elin! 1. Som jag skrev lite tidigare: det man som enskild kan göra är väl att rösta på det parti man tycker har den bästa asylpolitiken. 2. Jag vet inte om någon gör det. Efter att ha träffat familjen och sett hur dåligt mamman mår har jag svårt att tro att någon skulle vilja ta efter henne. Hennes mående är dessutom inget som är omtvistat: läkare, psykologer, socialtjänst med flera göra liknande bedömningar.
Ragnar:En skamlig fråga-när Sverige får Barnkonvention i svensk lag??? När slutar dubbelpozition??
Bo-Göran Bodin:Hej Ragnar! Önskar jag kunde svara på din fråga. Har tyvärr inget svar, tror jag hört att diskussionen blivit aktuell politiskt igen.
moderator:Nu är det mindre än åtta minuter kvar av chatten! /Ellen
Annette:Hej, jag jobbar inom socialtjänstens barnavård och möter denna problematik dagligen. Tyvärr är inte socialtjänstens intyg om situation, föräldraförmåga och psykosocial hälsa värd ett skvatt. Vi tvingas istället se på hur psykiskt sjuka föräldrar avvisas tillsammans med sina barn och likaså apatiska barn. Det finns ingen humanitet över huvudtaget i frågor som dessa. Bra att ni uppmärksammar och jag hoppas att det blir en ordentlig debatt!
Martin Jönsson:Hej Anette! Psykologen Christine Bertlin på BUP för ett liknande resonemang som du i vårt program. Men Migrationsverket och migrationsdomstolarna menar att de tar hänsyn till alla intyg. Tack för att du lyssnar och skriver!
Elin WN:Fråga 3: I många fall lutar sig Migrationsverket på fina skrivelser från hemlandet som kanske inte funkar i praktiken när det gäller skyddet för enskilda. Förekommer det något sådant i detta fall också? Finns det i praktiken någon organisation i hemlandet som skulle kunna hjälpa barnen på ett bra sätt?
Martin Jönsson:Hej igen! Nej, det finns inte beskrivet att det skulle finnas någon organisation som kan hjälpa barnet i hemlandet. Det finns inte heller beskrivet att det INTE finns någon sådan organisation.
Rickard:I den utredning om tillämpningen av "synnerligen ömmande omständigheter" som idag överlämnats till Tobias Billström framförs slutsatsen att "Migrationsverket tycks regelmässigt ha beaktat barnperspektivet och tagit hänsyn till barnets framtida psykosociala utveckling och livskvalitet". Vad är er kommentar till detta utifrån ert arbete?
Bo-Göran Bodin:Hej Rickard! Ja, jag såg det också. Står ju exempelvis att barns ohälsa sett som ömmande även när den inte varit allvarlig och att migrationsverket tar hänsyn till barnperspektivet och framtida utveckling. I det här fallet som vi rapporterar om i dag har vi ju bara tittat på ETT fall. Men där har vi verkligen under två månaders tid gått till botten med allt som rör familjen och läst alla utredningar från alla berörda myndigheter. Vi konstaterar att barnen är sjuka - att deras hälsa och framtida utveckling riskeras vid en utvisning, vi visar att mammans sjukdom innebär att hon inte får vara själv med barnen - ändå uppfyller de inte kraven för synnerligen ömmande omständigheter. De experter vi pratat med förstår inte riktigt hur det kommer sig att familjen inte uppfyller kraven.
Martin Jonsson:Tack för alla frågor! Lyssna gärna på vårt långa reportage (det som är 34 minuter), antingen på sajten eller i programmet Studio Ett i P1. Där får ni förhoppningsvis svar om ni har fler frågor.
Bo-Goran Bodin:Tack för alla frågor!
moderator:Nu är chatten slut. Tack för alla frågor och tack Martin och Bo-Göran för svaren! Fortsätt lyssna och kommentera: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4482322 /Ellen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".