Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
JOBB

Invandrare kan fastna i första jobbet

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 09.49
"Svårt att hitta jobb inom mitt område"
(1:08 min)

Risken för invandrade akademiker att aldrig få jobb i sitt yrke ökar, om de tar ett underkvalificerat jobb från början. Det visar en ny undersökning från Statistiska centralbyrån som är beställd av samhällsvetarnas fackförbund Jusek.

Regeringens linje att alla invandrare snabbt ska in i jobb är fel, säger Jusek-utredaren Josefin Claesson. 

– Det finns en hel del incitament i den nya etableringsreformen som leder helt fel. Den girar emot ett arbete vilket som helst, så snabbt som möjligt. Om man inte har en mer långsiktig plan, och dessutom ekonomiska styrmedel som backar upp det, så kommer de här människorna att fastna i okvalificerade arbeten, säger Josefin Claesson. 

Galina är socionom, utbildad i Moskva. Hon kom till Sverige för tre och ett halvt år sen och har nyligen fått ett jobb som kontorist.

 – Jag har sökt jobb inom socialt område, som socialsekreterare, säger hon. 

Det finns cirka 27 000 samhällsvetare med utländsk examen i Sverige. En gemensam nämnare är svårigheten att få jobb. 

– Det är svårt att hitta jobb inom mitt område, men jag tror att det beror på att min svenska inte är så bra, säger Galina.

Juseks undersökning visar att två av tre akademiker som tog ett underkvalificerat jobb som första jobb i Sverige, fastnar där. Josefin Claesson kallar det för en inlåsningseffekt. 

– Personer som inte kommer i ett kvalificerat jobb tidigt i sin karriär, stannar i okvalificerade arbeten. Omvänt ser vi att så många som 91 procent av dem som börjar i ett mycket kvalificerat arbete, stannar i ett sådant, säger Josefin Claesson. 

Det är framför allt fyra insatser som visat sig vara framgångsrika enligt undersökningen: intensiv svenska, kompletterande ämneskurser, validering och professionella nätverk. 

Lättare att få rätt jobb har akademiker som talar engelska. För ekonomen Menent Beyhan, som kom från Turkiet för två och ett halvt år sen tog det bara sju månader. Hon är inte förvånad över inlåsningsmekanismen.  

Men trots risken för att fastna i underkvalificerade jobb, tycker inte Jusek att de kan råda medlemmarna att vägra ta vissa jobb. 

Och det tycker Galina är rätt. 

– Jag tycker att det är viktigt att börja jobba någonstans. Det är bättre att ha något jobb, säger Galina.

Enligt Juseks udnersökning finns ca 27 000 samhällsvetare som kommit till Sverige sedan 1980, efter att de fyllt 24 år. I SCB:s undersökning tillfrågades 1 800 av dem, 52 % svarade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".