Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Hur sociala är de sociala medierna?

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 09.00
1 av 2
2 av 2
Konkurerrar sociala medier ut den sociala verkligheten? Montage/Foto: Mike Hutmacher/Scanpix

Är det bra för vår sociala hälsa att vara tillgängliga dygnet runt? P3 Debatt-medlemmen tycker att de sociala medierna snarare har gjort oss asociala, och fått oss att umgås på nätet istället för ansikte mot ansikte.

Är fördelarna med Facebook fler än nackdelarna? Eller kommer Facebook-, Twitter- och bloggbubblan spricka så att vi återgår till att träffa våra nära och kära IRL? Kommentera!

Numera kan du blogga direkt via mobilen och uppmärksamma andra om ditt liv i princip var som helst och när som helst. Vi vet alla allt om alla via våra telefoner, datorer och via communitys och bloggar. Men hur ofta träffar vi varandra i verkligheten egentligen? Vi har låst in oss själva i asociala verklighetsbubblor där vi föredrar att vara sociala via nätet istället för IRL (In Real Life).

Enligt ny som Alex Jordan gjort vid Stanforduniversitetet i USA, så känner sig folk ensamma av Facebook. Man känner även att ens liv är otillräckligt och man jämför sitt liv med andras och blir därmed ständigt missnöjd med sitt eget liv. Att ständigt vara tillgänglig på nätet skapar känslan av ensamhet istället för en gemenskap. Meningen med en ”community” slår tillbaka mot innebörden och skapar ett tomrum i verkligheten.

Om man bloggar och statusuppdaterar på Facebook och Twitter så behöver folk inte ringa eller hålla kontakt med en på ett traditionellt sätt, i verkligheten. Vi har blivit bekväma med att höras över nätet istället för att ses live.

Många i min omgivning har spräckt Facebook och bloggandets bubbla och föredrar hellre att nätverka i det verkliga livet. Det sociala nätverket gör oss med andra ord mer osociala.

Jag har Facebook, en blogg och är allmänt en medieperson. Varje gång jag vill dela med mig av en nyhet som hänt mig så utbrister någon, ”ja men jag vet jag följer din blogg” eller ”ja, ja, jag såg det på Facebook”, och så vidare. Min telefonräkning har sjunkit och jag är oftast tyst för jag behöver inte säga något längre.  De flesta vet redan allt om mig, lika mycket som jag vet om dem.

Att ständigt vara uppkopplad på nätet isolerar mig ifrån verkligheten, då vi har blivit så bekväma av att redan veta allt om alla att vi inte tar oss tid att träffas i verkligheten.

Tror ni att Facebook-, Twitter- och bloggbubblan kommer spräckas och att vi återgår till att träffas som förr, i verkligheten? Tillbaks till det gamla, att ses ansikte mot ansikte istället för på ansiktsboken, och fråga våra nära och kära hur de mår?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".