Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
EKONOMI & JOBB

Feta löner i Stockholm och Kiruna

Uppdaterat tisdag 10 maj 2011 kl 14.15
Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 05.45
"Nog har man skaffat ny lägenhet, bil och skoter och sådär"
(1:27 min)
Joakim Douhan jobbar i gruvan i Malmberget. Han kan spara 10 000 kronor i månaden. Foto: Nils Eklund/SR.

De unga som tjänar bäst i landet bor nästan uteslutande i Stockholm eller på mindre industriorter. Det visar Sveriges Radios kartläggning av inkomsterna i de svenska postnummerområdena.

Till exempel finns gruvorterna Kiruna, Malmberget och Gällivare med på listan över de 100 områden där unga har högst inkomst.

Kolla in hur lönerna ser ut där du bor:

Läs också:

– Idag ligger det väl på cirka 25 000-26 000 kronor i månaden i handen, en 35-36 skulle jag tro, före skatt, säger 20-åriga Joakim Douhan, som jobbar i LKAB:s gruva i Malmberget.

Han jobbar på styrcentralen, 815 meter under jorden. Från ett kontrollrum övervakas hur bergmassorna som sprängs fram transporteras upp med hissar och på kilometerlånga gummiband.

– Jag är ganska ekonomisk, men nog har man ju skaffat ny lägenhet, bil och skoter och sådär. Jag kan lätt lägga undan säkert 10 000 i månader och mer.

Sveriges Radio har jämfört inkomsterna för dem mellan 20 och 30 år på alla Sveriges postnummer. 83 av de 100 områden där inkomsterna var högst 2009 låg i Stockholm. Resten var utspridda på orter som Göteborg, Gällivare, Oskarshamn och Västerås.

I Gällivare, precis som i Kiruna och Malmberget, dras snittet upp av gruvnäringen, vilket i sin tur leder till att bland annat kommunen har svårt att tillräckligt med folk som vill jobba hos dem.

– Nu är vi väldigt oroliga inför sommaren. Arbetsgivaren håller på att rekrytera nu och vi vet att det saknas någonstans kring 60 vikarier ännu, säger Agneta Nordqvist, vice ordförande i Kommunals sektion 19 i Gällivare.

Malin Backman, som också jobbar för LKAB, fast ovan jord, kan förstå varför.

– De flesta har börjat söka sig hit till LKAB. Jag tror att det är mycket på grund av lönen.

Fråga

... men i Hammarkullen är det fattigare

Men skillnaderna är stora mellan dem som tjänar mest och det som tjänar minst. Hammarkullen i Göteborg finns bland de 100 postnummer där unga har lägst inkomst.

Chorach Mekael berättar att många unga arbetslösa hänger utanför hans pizzeria på dagarna.

#ljud=3082557#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".