Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
UTBILDNING

Nu ska skolk synas i betyget

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 08.43
"Skolan måste ta reda på varför"
(1:56 min)
1 av 4
Skolminister Jan Björklund intervjuad efter presskonferensen. Foto: Guled Abdullahi/P3 Nyheter
2 av 4
Jan Björklund under presskonferensen. Foto: Guled Abdullahi/P3 Nyheter
3 av 4
Skolk eller inte? Här är checklistan. Foto: Guled Abdullahi/P3 Nyheter
4 av 4
Molly, elev på Cybergymnasiet, intervjuad av Reporter-Guled. Foto: Ramin Farzin/P3 Nyheter

Skolk ska skrivas in i elevernas terminsbetyg. Det kommer regeringen snart att besluta om och går alltså emot flera viktiga remissinstanser - bland andra Barnombudsmannen och Skolverket. 

Vad tycker du om det här? Kommentera!

– Skolket är alldeles för omfattande i den svenska skolan och vi är övertygade om att skolket kommer att minska när det skrivs in i betygen. Det blir mer på allvar för eleverna att vara närvarande, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Barnombudsmannen har sagt att det här riskerar att föra över ansvaret för mycket från skolan till den enskilde eleven. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är elevens ansvar att vara närvarande i undervisningen. Det stjälper elever om man accepterar att eleverna är frånvarande utan orsak.

– Jag tror att det kommer att minska skolket. I synnerhet för de elever som ströskolkar av ren lättja. Där kommer skolket att minska.

Att föra in olovlig frånvaro, alltså skolk, i betygen har varit en viktig fråga för Folkpartiet länge, men när det färdiga förslaget från utbildningsdepartementet skickades ut på remiss lät kritiken inte vänta på sig.

Skolverket ansåg exempelvis att det är svårt att bedöma vad som faktiskt är skolk, Skolinspektionen lyfte fram att det finns stora variationer i lärares och skolors rapportering och Barnombudsmannen befarar att det kan skada utsatta elevers självkänsla.

Men inga av de här invändningarna från remissinstanserna har påverkat hur det slutgiltiga förslaget som regeringen ska fatta beslut om er ut, enligt Jan Björklund.

– De invändningar som framförts nu är inte nya. De är kända sedan tidigare men när vi väger ihop dem med fördelarna så menar vi att fördelarna med det här förslaget ändå överväger.

– Ingenstans i vuxenvärlden är det accepterat att människor kommer och går som de vill i arbetslivet och det ska inte vara accepterat i skolan heller, men det har blivit en stor acceptans för detta. Det är inte rimligt.

I samband med att betyg införs från årskurs 6, höstterminen 2012, blir det obligatoriskt för skolorna att även införa skolk i betygen – från 6:an och upp till och med gymnasiet, enligt en promemoria som Svenska Dagbladet läst.

Men det kommer inte att finnas med i slutbetyget, säger Jan Björklund.

– Det här är en viktig information till hemmet och föräldrarna. Vi vet att om det skrivs in i terminsbetyget så blir det mer på allvar för eleverna.

– Däremot menar vi att det inte är nödvändigt att det står i slutbetyget som eleven har med sig i framtiden när man ska söka jobb.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".