Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..

Nya skydd mot identitetsstöld

Publicerat onsdag 20 juli 2011 kl 05.45
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Bedrägerier genom att köpa saker i någon annans identitet fortsätter att öka enligt Polisen - och nu finns både försäkringar och tjänster på nätet för att förhindra brott och för att hjälpa de som blivit drabbade.

En marknad som säkert kommer att växa i takt med att problemen ökar, tror Björn Seeth som jobbar på Polisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Har du funderat på att köpa något skydd mot identitetsstölder? Berätta!

– Det kommer att komma en möjlighet inom en snar framtid att man själv kan bestämma över sin identitet i förebyggande syfte, säger Björn Seeth.

Det är jättelätt att köpa saker på kredit med någon annans leg idag, och framför allt shoppa saker på nätet, säger han. Det är bara att fylla i någon annans namn och personnummer och välja alternativet "betala med faktura"och skriva vilken adress som grejerna ska skickas till.

– Någon annan person får helt enkelt en faktura hemskickad för varor som man inte har beställt och heller aldrig får.

Nu har alltså skyddstjänsterna börjat dyka upp. Hos vissa kreditföretag kan du spärra din identitet för kreditköp, det finns företag som säljer försäkringar mot identitetsstölder, som Smart Safety, där de betalar för nytt pass och körkort till exempel.

– Det vi märker är att försäkringen ökar mest av alla produkter vi har, säger deras VD Peter Falck.

Upplysningssajten ratsit.se kan meddela om dina uppgifter på Skatteverket eller Kronofogden har ändrats.

– Om det har skett en adressändring till exempel, får man ett melj och så får man gå in och kolla på Ratsit för att se vad som har hänt. Och är det inte, då är det ju någon annan, säger Anders Johansson som är VD på företaget.

Foto: Malin Ulfhager / SR

Ett sätt att försöka skydda sig mot identitetsstöld är att spärra sin identitet. Det har Jama Dubad i Jönköping gjort, efter att någon köpt mobiltelefoner i hans namn, med hjälp av hans personnummer. Men att ha spärrad identitet är krångligt och tar tid. Och Jama Dubab känner han sig ändå inte säker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".