Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
Ekonomi

Fler väljer falukorv framför finmat

Uppdaterat torsdag 15 september 2011 kl 12.00
Publicerat torsdag 15 september 2011 kl 10.08
"Är irländskt kött billigare köper jag det"
(1:06 min)
1 av 2
Foto: Krister Larsson/Scanpix
2 av 2
Jaquline Decerin. Foto: Åsa Welander/P3 Nyheter

Vi köper oftare mat som korv och blodpudding. Livsmedelsföretagens konjunkturprognos visar att lågprisprodukter har blivit populärare.

Jaquline Decerin i Göteborg är en av dem som håller hårt i plånboken när hon handlar.


– Sedan försöker man ju tänka på var den kommer från. Men är det billigare med irländskt kött än svenskt så väljer jag oftast det irländska.

Men hon gör vissa undantag.

– Barnmat är nästan alltid ekologiskt, men för vuxenmat är det priset som avgör, säger Jaquline Decerin.

41 procent av de tillfrågade företagen pekar ut just lågprisprodukter som den starkaste trenden i Livsmedelsföretagens konjunkturprognos, vilket är en stor ökning. I november 2010 var motsvarande siffra nio procent.

Tidigare har trenden pekat mot ekologiska och närproducerade livsmedel, men sedan i våras har Livsmedelsföretagen märkt av vändningen. För Cornelia Leander är det självklart vad som avgör.

– Tyvärr just nu är det priset. Jag är student och har inte många kronor över i månaden, så då har jag inte råd att köpa ekologiskt och sådär.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".