Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
livsmedel & hälsa

Nanoteknik ska ge smartare livsmedel

Publicerat onsdag 19 oktober 2011 kl 15.33
Mia Holmqvist tittar på varor. Foto: Rikard Jansson/P3 Nyheter

Nanoteknologi kan skapa perfekt mat och smarta mjölkförpackningar. Enligt tidsskriften Fokus kan i framtiden nanopartiklar bland annat göra det möjligt för ett mjölkpaket att ändra färg strax innan mjölken surnar.

Det nanotekniken kan göra för mat är till exempel en härligt krämig gräddsås nästan helt utan fett, eller perfekt krispiga potatischips knappt utan natrium - eller varför inte ett mjölkpaket som ändrar färg strax innan mjölken blir sur?

Allt detta kan bli verklighet med nanoteknologi. Nanoindustrin håller på att bli väldigt stor, 2009 omsatte den globalt 250 miljoner dollar och fortsätter växa. Stora matföretag lägger mycket pengar på nanoforskning, men det talas sällan offentligt om det.

Nanoteknologi

En nanopartikel är en partikel som är tusen gånger mindre än en till exempel en röd blodkropp. Men tanken med den nya nanotekniken är att nanopartiklar skapas med syftet att exempelvis höja egenskapen hos en viss produkt.

Kolnanorör gör att cykelramar och tennisrack blir starkare och lättare och på liknande sätt skapas smartare produkter - allt från smink och datorer till medicin.

Nanoindustrin omsatte år 2009 cirka 250 miljoner dollar och väntas omsätta runt 3 miljarder dollar år 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".