Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
UTBILDNING

Lika populärt plugga till lärare som till läkare i Finland

Uppdaterat måndag 24 oktober 2011 kl 17.10
Publicerat måndag 24 oktober 2011 kl 06.00
1 av 2
Ida Marie Alapirä och Nora Moltanin. Foto: Lisa Linder Lindberg/P3 Nyheter
2 av 2
Jari Pitkälä, rektor på gymnasiet i Tornio. Foto: Lisa Linder Lindberg/P3 Nyheter

I Finland är det mer populärt att plugga till lärare än i Sverige. Där går det tio sökande per utbildningsplats till lärarutbildningen. I Sverige kommer studenter in på lärarutbildningen på sitt andrahandsval.
– Man tar läraren mer på allvar här. Läraren får mer respekt i Finland, tror jag. Man lyssnar på läraren, säger Ida Marie Alapirä som går i gymnasiet där. 

Vill du se hur det går till när en reporter direktsänder från plats? Kolla videoklippet med reporter-Lisa  

Nora Moltanin går sista året på gymnasiet i Tornio och vill plugga till lärare.

– Det är för att jag älskar barn och har jobbat som simlärare förut, så jag tycker om det jättemycket, säger Nora Moltanin.

Men vägen dit blir tuff. För det är lika svårt att komma in på lärarutbildningen som på utbildningen till läkare, enligt finska undervisningsministeriet. Till lärarhögskolan i Helsingfors är det tio sökande per plats.

Ida Marie Alapirä gick grundskolan i Sverige, nu pluggar hon på gymnasiet i Finland och ser stora skillnader i hur lärare bemöts.

– Man tar läraren mer på allvar här. Läraren får mer respekt i Finland, tror jag. Man lyssnar på läraren, säger Ida Marie Alapirä.

Lärarlönerna i Finland ligger i stort sett på samma nivå som i Sverige. Den stora skillnaden mellan Sverige och Finland tror rektor Jari Pitkälä, på gymnasiet i Tornio, handlar om status och den respekt lärare får av föräldrar och elever.

– Jag tror att man här i Finland uppskattar läraryrket, säger Jari Pitkälä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".