Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
ISHOCKEY

”Spelarattityden måste ändras”

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 06.30
"Inte så mycket respekt i det hela"
(1:50 min)
1 av 2
Det går tufft till i hockeymatcher och hjärnskakningar är vanligt. Nu slår läkare larm. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
13-årige Filip Lindström är en av alla de ishockeyspelare som har fått hjärnskakning i samband med träning och match. Foto: Lisa Linder Lindberg / P3 Nyheter
2 av 2
13-årige Filip Lindström är en av alla de ishockeyspelare som har fått hjärnskakning i samband med träning och match. Foto: Lisa Linder Lindberg / P3 Nyheter

Flera hockeyspelare har fått kraftiga hjärnskakningar efter hårda tacklingar under höstens spel.
Nu slår hockeyläkaren Yelverton Tegner larm. Han menar att spelarattityden måste förändras för att förhindra fler hjärnskakningar.

P3 Nyheter har träffat 13-årige Filip Lindström som spelar hockey i Luleå och själv fick en hjärnskakning i lördagens match:  
– Jag var väl borta i en och en halv sekund som jag inte minns över huvud taget, säger han. 

– Inom ishockeyn tror jag det viktigaste är spelarnas attityder. Spelarna ska respektera varandra.
– Nu verkar det som tacklingen är det viktigaste och inte ta pucken, säger Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin och hockeyläkare.

Under hösten har det varit flera tacklingar som gjort att hockeyspelare fått hjärnskakningar.
Filip Lindström är 13 år och är back i Luleå hockey. Under lördagens match fick han en hjärnskakning.
– Jag passade iväg pucken och och han kommer i full fart och sätter upp händer i ansiktet på mig. Jag blir tacklad mot huvudet.

Hur kändes det?
– Det gjorde väldigt ont i huvudet och jag var väl borta i en och en halv sekund som jag inte minns över huvud taget, säger Filip Lindström.

Det farligaste är att få flera hjärnskakningar i rad och de hjärnskakningar som idrottare får av mindre våld.
– Då kan du få långvariga besvär med huvudvärk, minnesproblem, svårt att koncentrera dig, bli aggressiv, bli deprimerad och i slutändan riskerar man att få den klassiska boxardemensen, säger Yelverton Tegner.

Under sommaren har tre NHL-spelare dött efter att de under en längre tid har mått dåligt. Och forskare har sett kopplingar mellan hjärnskakningar och självmord.
– Det är det man kallar för hjärnskakningsutlösta depressioner. Depressionen i sig gör att man tar livet av sig, säger Yelverton Tegner.

Han menar att för att minska antalet hjärnskakningar inom hockeyns värld handlar det mycket om att spelarna måste sluta tackla varandra mot huvudet.

Filip Lindström försöker tänka på det när han spelar.
– Kanske inte åka in i de onödigaste lägena, som i ryggen på en spelare. Det är väldigt onödigt och har inte så mycket respekt i det hela, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".