Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
På grund av ett tekniskt fel har en signal gått ut som påminner om VMA-signalen. Detta är ett falsklarm. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland eller ring 113 13.
(Publicerat idag kl 05.16)
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..

Säpo till regeringen: Låt oss signalspana!

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 11.39
Säpochefer på presskonferens efter självmordsbomben i Stockholm i vintras. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Nu kräver FRA och Millitärens underrättelsetjänst, MUST, att även Säkerhetspolisen ska få spana efter terrorister över landets gränser. I en skrivelse till regeringen skriver man att Sverige inte längre är tillräckligt bra på att hitta terrorhot från andra länder.

I justitieutskottet är en majoritet av politikerna för att Säpo ska få spana över gränserna. Men Jens Holm från Vänsterpartiet tycker att idén är dålig.

– Från Säkerhetspolisens utgångspunkt så betyder det att vi har förlorat ett sätt att få information och tidiga förvarningar om terrorbrott, säger Johan Sjöö, kanslichef på SÄPO

När FRA-lagen infördes i december 2009, för att spana efter terrorister på nätet över landets gränser, innebar det att SÄPO inte längre var med och bestämde över vad FRA skulle spana på.
– Vi är ju en nationell säkerhetstjänst, vilket gör att vi är beroende av att förses med information om vad som händer i utlandet, säger Johan Sjöö.

Därför har Millitärens underrättelsetjänst, Säpo och FRA gemensamt skrivit till regeringen för att Säpo ska få spana med hjälp av FRA. Diskussionen om att FRA-lagen är integritetskränkande för att den även spanar i internettraffiken över landets gränser har idag svalnat. Men Johan Sjöö förstår att integritetsfrågan ännu en gång kan komma att väckas till liv.
– Det är klart att signalspaning är integritetskränkande, säger han.

FRA, MUST och Säpo sitter tillsammans med i antiterrorrådet NCT och har ett gemensamt mål - att stoppa terrorism. Men de tycker att Sverige haltar när det handlar om att kunna upptäcka misstänkta terrorister eftersom att Säpo inte kan få vara med och bestämma vad man ska spana på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".