Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
skola & utbildning

Rektorn visste om kränkningarna på Lundsberg

Publicerat tisdag 29 november 2011 kl 11.35

Skolinspektionen konstaterar att systematisk kränkning av elever pågår på Lundsbergs internatskola. Nu kräver Skolinspektionen att miljön förbättras senast den 28 februari nästa år.

Vi har tidigare berättat om sexuella övergrepp på Lundsbergs internatskola. Så här berättar en före detta elev som vill vara anonym.
– Jag hölls nere av ett par andra personer. De började tafsa på mig och på mitt könsorgan, därefter tvingades jag suga av pojkens penis. Jag ville bara bita av den och försvinna därifrån. Jag kunde inte, jag var helt paralyserad. Jag visste att om jag inte nu gjorde vad de sa, skulle jag bli straffad och utfryst.

Andra exempel på kränkningar är att yngre elever på skolan tvingats passa upp på äldre privilegierade elever. Det kan handla om att stryka skjortor och städa toaletter.
– Det som konkret har hänt är att elever blivit slagna och utsatta för våld och utsatta för kränkande behandling, berättar Carina Abreu på skolinspektionen. Vi har sett att det finns ett informellt regelsystem i skolan där äldre elever systematiskt kränker yngre elever.

I Skolinspektionens rapport står det att rektorn för skolan och även skolpersonal visste om vad som hände, men att de inte lyckats få stopp på det.
– Enligt vår bedömning har de inte gjort tillräckligt, det verkar också så att personalen på Lundsberg inte alltid uppfattar företeelser på skolan som kränkande. Det som är kränkande i samhället övrigt är inte kränkande på Lundsberg verkar det som.

På skolans hemsida har rektorn Staffan Hörnberg kommenterat beslutet där han bland annat har skrivit att skolan i flera år arbetat med de värderingar som finns på skolan, och att det arbetet kommer att fortsätta. Han poängterar att skolan anser att inspektionen till viss del ger en alltför mörk bild av verksamheten. Han säger också att skolan kommer att vidta de åtgärder som Skolinspektionen sagt åt skolan att göra inom tre månader.

Skolinspektionens utlåtande om Lundsberg

"Av de anmälningar som kommit in till Skolinspektionen och av intervjuer som gjordes vid besöket konstaterar Skolinspektionen att det finns ett informellt regelsystem vid skolan. Det informella regelsystemet medför att äldre elever systematiskt kränker yngre elever. Av tillsynen framgår att eleverna vid Lundsbergs skola fostras i ett system där eleven som nybörjare vid skolan ska vänja sig vid att utsättas för kränkande behandling såsom kränkande tillmälen och våld."

Skolinspektionen förelår sedan ett par olika åtgärder som skolan borde se till att ha vidtagit senast den 28 februari nästa år:

Miljön vid skolan präglas inte av trygghet och studiero. Vid skolan bedrivs inte ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av elever. Ni ska därför vidta åtgärder:

  • Rektor, lärare och övrig personal vidtar de omedelbara eller tillfälliga åtgärder som är befogade för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero.
  • Genomföra åtgärder för att förebygga och förhindra att elever utsätts för krän-kande behandling.
  • Upprätta en plan mot kränkande behandling för skolan som uppfyller författningarnas krav.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".