Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
IPRED

Misstänkta fildelare kan få rättshjälp

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 06.32
"Varit ett juridiskt limbo"
(1:44 min)

Efter Ipredbeslutet i EU-domstolen i förra veckan, där domstolen kom fram till att fildelningslagen inte krockar med någon annan lagstiftning, gick både film- och musikbolagen ut och berättade att man kan börja använda sig av lagen igen, för att jaga illegala fildelare. Men nu dammas även Integritetsföreningen av. Den startades för att hjälpa dem som stäms av bolagen, att kunna driva sina fall.

– Jag ser att vi måste dra igång föreningen igen så att vi kan hjälpa dom som riskerar att bli stämda, säger före detta miljöpartistiska riksdagsledamoten Lage Rahm, som är ordförande i Integritetsföreningen.

Ipred-lagen, som gör det möjligt för dem som äger rätten till bland annat film och musik att via domstol kunna få ut uppgifter på misstänkta nätpirater, har i princip varit obrukbar i tre år.

Men efter ett beslut i EU-domstolen förra veckan, som gav den hårt kritiserade och omdiskuterade Ipred lagstiftningen grönt ljus i Sverige ska spel-, film- och musikbolagen kunna börja använda lagstiftningen igen.

Per Strömbäck företräder dataspelsbranchen.

– Fram till nu har det ju inte funnits någon anledning för upphovsmän, rättighetsägare, kulturskapare och producenter att göra några anmälningar. Det har helt enkelt inte funnits några förutsättningar för någon juridisk konsekvens, utan det har varit ett juridiskt limbo.

Men när lagen Ipred infördes, startades också Intigretsföreningen. Den startade en fond för att hjälpa misstänkta nätpirater mot rättighetsinnhavarna i civilrättsprocesser.

– Man har ingen rätt till advokat utan det kanske man måste betala själv. Där ser jag att vi kan hjälpa till för att man kan få en rättssäker process så att inte bolagen kan stå oemotsagda, säger Lage Rahm

Men även fonden har stått stilla i tre år och de 23 000 kronor som finns i Ipredfonden idag räcker bara i ett par pilotfall tror Lage Rahm.

– Om de på sikt stämmer väldigt många, kommer vi inte kunna råda bot på det alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".