Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
HÖGSKOLEPROVET

Killar går plus på högskoleprovet

Uppdaterat fredag 4 maj 2012 kl 15.29
Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 09.20
1 av 2
Gymnasieelever som gör högskoleprovet. Foto: Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix
2 av 2
24-åriga Julia Hannu från Luleå har gjort högskoleprovet fem gånger. Foto: Linnea Luttu / P3 Nyheter

Ända sedan man började med högskoleprovet 1977 har män lyckats bättre på provet än kvinnor. Det nya provet med mer matte och färre ord som skulle jämna ut skillnaderna mellan könen har gjort att männens försprång blivit ännu större. Det visar statistik från Högskoleverket. Julia Hannu från Luleå har gjort provet flera gånger men har inte märkt att proven skulle vara utformade till fördel för killar.

Högskoleprovets kvantitativa matematikdel var den delen där tjejer generellt gör sämre ifrån sig än killar. Trots att tjejer ofta har högre betyg än killar i matte på gymnasiet.

– Vi kan ju inte riktigt förklara det eftersom vi inte idag har kunskap om vilka kvinnor och vilka män som gjort det nya provet, säger Annica Pontén som är chef på analysavdelningen på Högskoleverket.

Julia Hannu som är 24 år har gjort högskoleprovet fem gånger.
– För att jag vill komma in på arkitektprogrammet och där är det väldigt högt intag, man måste ha ungefär 1,7.

I år hade killarna i snitt mer än 9 poäng högre resultat än tjejerna. Men trots skillnaderna i resultaten tycker inte Julia Hannu att man ska ha olika prov beroende på om man är kille eller tjej.

– För att utbildningarna inte är olika för olika kön. När man väl tagit sig in där så har man samma villkor och måste klara det på samma villkor. Däremot kanske man kan fundera på vad provet innehåller och hur man formulerar frågorna så det blir mer rättvist, säger hon.

Och för henne var vårens högskoleprov, det sista.
– Ja, jag fick faktiskt 1,8 nu sista gången så jag behöver inte göra det något mer och jag är jätteglad för det!

Testa dina mattekunskaper!

"Tre systrar har en sammanlagd ålder på 27 år. Hur gammal är respektive syster? Den näst äldsta systern är två år yngre än den äldsta. Den yngsta systern är hälften så gammal som den näst yngsta."

Källa: Från Högskoleprovets kvantitativa matematikdel som är den del där tjejer generellt gör sämre ifrån sig än killar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".