Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen och håller extra koll på det som berör unga människor...
IT/Teknik

Parodisajt nersläckt efter stämning

Publicerat fredag 25 maj 2012 kl 06.15
Uppdaterat fredag 25 maj 2012 kl 08.29
"Frågan om att blockera sajter är kontroversiell"
(1:45 min)
En av Greenpeace sajter är stämda för upphovsrättsbrott. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Webbhotellet Loopia har stängt ner en av Greenpeaces sajter efter att ha blivit stämda för upphovsrättsbrott. Det är det finska oljebolaget Neste Oil som tycker att Greenpeace har kopierat deras sajt.

Sajten det handlar om är enligt Greenpeace en parodi på Neste Oil, som de kallar Nestespoil.

– Det är klart att hemsidan är lik, och det är ju en del av själva upplägget. Att vi skapar en parodi av Neste Oils hemsida men där vi då berättar om de verkliga effekterna av palmoljedieseln - att det faktiskt leder till skogsskövling, säger Patrik Eriksson som är kampanjchef på Greenpeace.

Det finska oljebolaget Neste Oil, som är till hälften ägt av finska staten, menar att Greenpeace har kopierat flera delar av deras sajt. Bland annat ska de ha använt samma färger och liknande layout. Dessutom har de döpt om domänen från Neste oil till Nestespoil.

Frågan om att blockera sajter är kontroversiell. Tingsrätten kan fatta beslut om att en sajt ska blockeras men i det här fallet har webbhotellet Loopia valt att blockera sajten innan tingsrätten kommit med något beslut.

– För det första har vi bett Loopia att lägga upp sajten igen till det här har prövats, och för det andra så tittar vi på hur det ser ut juridiskt. Vi blev ganska tagna på sängen att det var så här lätt att stänga ner hemsidor utan att det ens har prövats, säger Patrik Eriksson på Greenpeace.

Neste Oils advokater vill i nuläget inte kommentera stämningen i tingsrätten. Inte heller Loopia vill kommentera fallet på band, men säger att deras jurister har tolkat lagen som att man måste stänga ner sajten eftersom det kan handla om upphovsrättsbrott.

Men Daniel Westman som är forskare i IT-rätt på Stockholms universitet är tveksam till om det här är ett upphovsrättbrott.

– I det här fallet, när det inte - tycker jag i alla fall - är fråga om ett uppenbart upphovsrättsintrång så tycker jag att den finns anledning för en aktör som Loopia att låta det bli en domstolsprövning.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".