Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
Jobb, bostad

Hemlös kvinna fick inte söka jobb

Publicerat måndag 30 juli 2012 kl 14.29
"Det är ett olycksfall i arbetet"
(1:23 min)
Arbetsförmedlingen i Malmö nekade en kvinna utan bostad att vara inskriven. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar arbetsförmedlingen i Malmö för att inte ha tillåtit en hemlös kvinna att vara inskriven hos den. Arbetsförmedlingen i Malmö beklagar det som har hänt. Eva-Lena Grane-Sandén är vikarierande arbetsförmedlingschef i Malmö:

Det var i juni förra året som en arbetsförmedlare beslöt att en kvinna skulle skrivas ut från arbetsförmedlingen på grund av hennes sociala situation. Arbetsförmedlaren bedömde att kvinnan inte kunde vara med i någon av de åtgärder som myndigheten kan erbjuda.

Men Arbetsförmedlingen backar nu och ber om ursäkt.
– Det är ett olycksfall i arbetet och vi beklagar det inträffade. Det är jättetråkigt att det har blivit så här, säger Evalena Grane-Sandén som är vikarierande arbetsförmedlingschef i Malmö.

Enligt JO har en arbetsförmedlare inte rätt att fatta sådana beslut, den enda som kan göra det är den arbetssökande själv. Vill man inte vara inskriven på arbetsförmedlingen ska man själv meddela det, annars ska man ha rätt till samma hjälp som alla andra. Oavsett social situation, menar JO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".