Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
Ohälsa

Fler lider av hälsomani

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 07.21
Fler lider av hälsomani
(1:31 min)
Att träna för mycket och inte äta tillräckligt kan vara farligt. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Antalet personer som lider av hälsomani, så kallad ortorexi, verkar öka. Det handlar om personer som tränar väldigt mycket samtidigt som de äter för dåligt och för lite – och får ångest när de inte gör det.

Hanna Kihlander, som själv har lidit av ortorexi, jobbar på föreningen Anorexi- och bulimikontakt. De sprider kunskap om ätstörningar och ger stöd till drabbade.

– Vi märker tydligt alla vi som tar emot telefonsamtal och mejl att det är mer och mer som handlar om mat och träning, den kombinationen. Vi märker också det när vi pratar med personer som arbetar på ätstörningskliniker och liknande, säger Hanna Kihlander.

Ortorexi är ingen diagnos och klassas alltså inte som en ätstörning. Därför förs ingen statistik över hur många som drabbas.

Hanna Kihlander har själv tidigare lidit av både anorexi och efter det ortorexi. Om hon inte tränade eller om hon åt något som hon tyckte var onyttigt så fick hon stark ångest.

– Om jag inte tränade före frukost så förtjänade jag inte att äta frukost.

Det är ångesten och tvånget över träning och kost som beskrivs som skillnaden mellan en person som lider av ortorexi och en frisk person som bara tränar mycket för att det är roligt eller för att prestera på kanske elitnivå.

Även Stockholms centrum för ätstörningar har intrycket att den här gruppen ökar, men de för heller inte statistik. De hänvisar en del av personerna som har den här problematiken till ett privat hälsoföretag. För det företaget ansvarar Yvonne Lin.

– Vi har haft en dubblering på de senaste två åren, berättar hon och fortsätter:
– Det finns ingen statistik på det här eftersom det inte finns någon diagnos. Men eftersom vi tar emot den här patientgruppen så ser vi att det kommer fler och fler i dag jämfört med tidigare.

Men det är svårt att se på en person att han eller hon lider av det här eftersom någon som tränar mycket och äter medvetet ofta till en början i alla fall ser hälsosam ut. Men skenet kan bedra. Yvonne Lin tar som exempel en patient som inte bedömdes som ätstörd eftersom han inte hade ett lågt bmi, men som trots det var riktigt undernärd enligt tester på hälsoföretaget där hon jobbar.

– Den här killen hade tre procent i kroppsfett, och det är extremt lågt.

Som jämförelse berättar hon att gränsen för anorexi går vid 18 procent.

Att det inte finns en diagnos tycker Yvonne Lin är ett problem, men hon tror att det bara är en tidsfråga innan det blir det. Hon jämför det med bulimi som inte heller var en diagnos när hon först stötte på det i sitt jobb.

Och hon tycker att man ska ta ortorexi på större allvar, dels för att ortorektiker på sikt riskerar att få anorexi, som utvecklas väldigt snabbt. Men också för att minska psykiskt lidande.

– Man är lika deprimerad som de andra, man har inte mindre ångest. Så den psykologiska statusen är precis lika illa som vid de andra ätstörningarna, säger Yvonne Lin.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".