Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor. I radion,..
IT

Google följer inte Datainspektionens krav

Publicerat söndag 26 augusti 2012 kl 09.00
"Märkligt att uppgifterna är kvar"
(1:21 min)
Googlebilen som kartlade flera svenska städer.

Företaget Google får kritik av svenska Datainspektionen, för att inte ha förstört de för företaget otillåtna uppgifter som kom med när de fotograferade svenska städer till sin karttjänst.

--  Det är väldigt märkligt och det är därför jag har skrivit till Google. Innan jag ger den här bekräftelsen på att det är bara att ta bort de här uppgifterna så vill jag veta vad det är som gått fel, säger Göran Gräslund som är generaldirektör för Datainspektionen.

I samband med fotograferingen från Googles bilar, som kartlade flera svenska städer, samlade bilarna också in en hel del andra uppgifter, data som de inte hade rätt att samla in. Bland annat uppgifter om privatpersoners trådlösa nätvärk i hemmen.

När det avslöjades krävde Datainspektionen att uppgifterna skulle raderas. Något Google lovade göra redan för två år sedan. Under förra året uppgav Google att de hade raderat känsliga uppgifter. Men nu visar det sig att det inte stämde.

I ett brev till Datainspektionen daterad 27 juli skriver Google själva att de fortfarande har data lagrat som samlades in i samband med deras fotografering.

Datajätten lovar - återigen - att radera informationen, nu i höst.

– Jag vill ändå tro att eftersom vi fick reda på det här genom att Google skrev till oss så har syftet inte varit att vilseleda, säger Göran Gräslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".