Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
Liten skär och alla små brokiga

"Lilla hjärtat" på export till Japan

Uppdaterat fredag 26 oktober 2012 kl 15.22
Publicerat fredag 26 oktober 2012 kl 14.45
1 av 3
Promotionbild för "Little Pink and Brokiga" i Japan. Foto: Pressbild
2 av 3
Nu ska Stina Wirséns karaktärer spridas utomlands. Foto: Pressbild
3 av 3
Oivvio Polite är kritisk till en Wirsénindustri där karaktärerna trycks på lakan och serviser. Foto: Arash Mokhtari / P3 Nyheter

Trots rasismdebatten ska Stina Wirsén och hennes brokiga karaktärer nu lanseras i Japan. Lanseringen är ett samarbete mellan Svenska institutet, Sveriges ambassad i Tokyo och Svensk Form. Dessutom syns Wirséns Lilla Hjärtat nu på tallrikar, koppar och tyger.

Det här bestämdes innan debatten blossade upp i Sverige. Vi tycker och inte att de här figurerna är anstötliga. Vi är stolta över det vi visar, säger Jenny Bergström som är projektledare på Svenska institutet.

Stina Wirsén ska tillsammans med ett 70-tal andra svenska designers visa upp sina verk i Japan. Utställningarna är finansierade av bland annat pengar från svenska skattebetalare. 

– Jag skulle förstås önskat att man inte använde sig av gamla rasistiska stereotyper i en lansering av Sverige som nation. Jag är också svensk och en del av det svenska samhället och jag vill inte att Sverige ska stå för det, säger skribenten och programmeraren Oivvio Polite.

På den japanska sajten för projektet brokiga kan man se Lilla Hjärtats ansikte på tallrikar, koppar, tyger och plånböcker. I dagens Expressen skriver Oivvio Polite om hur Stina Wirséns karaktärer är en del i en stor satsning utomlands.

– Det här är inte bara mysig barnkultur som handlar om att visa upp ett nytt Sverige. Det här också ett projekt med en väldigt tydlig kommersiell aspekt, säger han i dag.

Fatou Touray som driver bloggen Tonårsmorsa har skrivit flera inlägg som handlar om Lilla Hjärtat. I de Facebookgrupper som hon är aktiv i är kritiken mot Lilla Hjärtat och exporten av Wirséns karaktär påtaglig.

– I min bekantskapskrets är det väldigt många som är kritiska. Jag skulle också säga att väldigt många andra som är medvetna om olika typer av rasifiseringar är kritiska.

Stina Wirsén vill i dag inte ställa upp på en bandad intervju, men säger att hon än så länge inte har tjänat en enda krona på projektet med Lilla Hjärtat. Och hon betonar än en gång att syftet med det här projektet är att barn ska få vara individer oavsett kön och ursprung.

Ewa Kumlin, vd på svensk form, som har bjudit med Stina Wirsén till Japan ser inga problem med Lilla Hjärtat.

– Det är teckningar och det är för barn och vi tycker att det håller högsta kvalité  och står upp för att visa det.

Arash Mokhtari
arash.mokhtari@sverigesradio.se

Kajsa Norell
kajsa.norell@sverigesradio.se

Hugo Rennéus
hugo.renneus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".