Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Nu kan du spela memory med polska brottslingar

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 16.01
"Ingen omöjlighet i Sverige"
(1:38 min)
En kvinna använder sin smarta telefon. Foto: Sang Tan/Scanpix

En ny app ska få användarna att komma ihåg efterlysta brottslingars ansikten. Det är polisen i Polen som har lanserat idén och som tar närvaron på nätet ett steg vidare. Den svenska polisen tror än så länge inte att ett liknande spel är rätt väg för Sverige.

The Most Wanted App är i grunden ett memoryspel. Fast istället för att ha typiska bilder på djur eller bilar så är det istället verkliga bilder på efterlysta brottslingar.

På det här sättet hoppas den polska polisen få den som spelar att memorera ansikten och kunna känna igen efterlysta ute på stan.

Appen börjar bli populär bland annat eftersom det går att tävla på tid. Det går också att maila in tips direkt till polisen i spelet. Och skaparna tror att det är den första appen av sitt slag och att det här kan blir ett helt nytt sätt för polisen att samarbeta med allmänheten.

Det finns 36 000 efterlysta i Polen, och förhoppningen är att kunna gripa fler av dem på det här sättet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I Sverige är polisen medvetna om den här typen av appar, och man har också diskuterat om dem behövs, säger Krisfoffer Mueller, kommisarie och chef för interneatiollea sektionen på Rikskriminalpolisen.

– Men att vi skulle använda oss av några sådana, det är inget vi diskuterar just nu, säger han.

Men det här är förmodligen inte rätt väg att gå i Sverige, säger Kristoffer Mueller och det beror på flera orsaker, säger han. Dels tror han att ett memoryspel riktar sig till alltför unga användare, och dels använder sig den svenska polisen av medier för att nå ut till allmänheten, med till exempel sin lista på efterlysta som kallas Ikaros-listan,

Men skulle den här typen av appar visa sig vara lyckade i andra länder så skulle det inte vara en omöjlighet även i Sverige.

– Då kanske vi väger in det i en diskussion, men att vi skulle satsa på det här just det känns inte aktuellt, säger han.

Kristoffer Mueller tycker också det finns etiska aspekter med ett mänskligt memory som kanske inte passar med den svenska polisens mer restriktiva hållning till integritet.

Men har inte den svenska polisen också ett behov av att allmänheten känner till vilka som är misstänkta?
– Där får man ju också väga in det etiska och det moraliska i att använda efterlysta människor i spel. Vi vill inte förlora allvaret i vad det här faktiskt gäller och vi är nöjda med den effekt vi får med att vända oss genom media till allmänheten, säger Kristoffer Mueller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".