Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Män som har sex med män varnas för allvarlig sjukdom

Publicerat torsdag 18 juli 2013 kl 12.10
Sju döda i USA
(1:03 min)
Foto: Seth Wenig/Scanpix

En ny allvarlig hjärnhinneinflammation som tidigare bara har hittats i USA bland män som har sex med män har tagit sig till Europa. Nu varnar Smittskyddsinstitutet i Sverige också för sjukdomen.

– Det är en sjukdom som man ska ha stor respekt för. För det kan gå väldigt fort och sluta väldigt illa om man inte tidigt tänker på att det kan vara den här sjukdomen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Men han säger att homosexuella inte behöver vara oroliga.

Det handlar om en luftburen sjukdom som till exempel kan spridas när en smittad person tar sig på näsan och sedan skakar hand med någon annan som i sin tur tar sig själv på näsan. Sjukdomen upptäcktes först i New York där sju har dött och 22 personer har smittats av just den här typen av hjärnhinneinflammation eller meningokock typ C som den heter sedan 2010.

Risken att bli smittad är liten, och det rör sig om få fall. Men i USA har sju personer också dött sedan 2010. Och sju personer smittats av samma bakteriella familj i Europa, och enligt den vetenskapliga tidskriften Eurosurveillance så har tre unga män i Berlin dött från och med slutet på förra året fram till maj i år.

– Så av det måste man dra slutsatsen att på något sätt har den tagit språnget över Atlanten och nu finns även i de här storstäderna.

Anders Tegnell berättar att den skulle kunna drabba andra grupper eftersom sjukdomen är luftburen. Men den har än så länge bara gått att hitta hos homosexuella män eftersom den sprider sig i sociala grupper där man har nära och långvarig kontakt med varandra. Just den här varianten verkar inte ha lätt att sprida sig från person till person, berättar han.

– Men det finns ingen som helst anledning att tro att den här bakterien inte kan spridas utanför den här gruppen. Utan jag tror att man ska ta det här som en signal att den sprider sig i den här sociala gruppen, på samma sätt som man kan se att andra typer av meningokocker då och då sprider sig på skolor, säger Anders Tegnell.

Det finns ett bra vaccin, men skulle man känna av hög feber och huvudvärk efter att ha varit i framförallt Berlin eller Paris så bör man söka vård så snart som möjligt.

– Det är viktigt att man får rätt behandling tidigt och då kan man behandla den här sjukdomen på ett väldigt bra sätt, säger Anders Tegnell.

Hur stor är risken, bedömer ni, att man kan smittas av det här?
– Den är väldigt, väldigt liten. Vi måste komma ihåg att vi har sett ett 30-tal fall i New York under de här åren och nu har vi sett sju fall i Europa under ett halvårs tid. Så att risken på individnivån är väldigt liten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".