Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
#enavalla

Sociala medier gör det lätt att kontrollera sin partner

Publicerat tisdag 3 juni 2014 kl 06.00
"Psykisk misshandel att förbjuda Facebook"
(2:02 min)
Sociala medier, med GPS- och chatthistorik och annat, kan hjälpa folk ta kontroll över sin partner. Foto: "Mapping styles for situated screens" av Sami Niemelä från flickr.com/sami med licens CC-BY 2.0. Montage av Simon Rosenqvist/Sveriges Radio.

Med chatthistorik och GPS-positionering ger sociala medier fler vapen till den som är svartsjuk och vill kontrollera sin partner.

Sociala relationer dokumenteras numera på ett sätt som gör det väldigt lätt att kontrollera och följa varandra i en relation, menar Simon Lindgren, professor i sociologi som har forskat på relationer över internet på Umeå universitet. 

– Det har blivit lättare att kontrollera sin partner så till vida att om partnern är aktiv i sociala medier så lämnar man ju spår hela tiden. Vare sig man är i en pågående relation eller brutit med varandra så finns det nya verktyg, säger han.

Det är inte teknikens fel att det händer, utan det mänskliga beteendet har alltid funnits säger han. Men sociala medier har skapat fler vapen åt den som är kontrollerande. Nu går det att snoka i chatthistorik, eller be sin partner dela sin GPS-position.

Och det går snabbt. Med några knapptryck kan rykten spridas på någon sekund till vänner och familj.

Ett annat problem kan också vara om någon förbjuder sin partner från att ens använda sociala medier.

– Att inte få vara på Facebook för sin partner är också en form av misshandel. Det är samma sak som att man inte kunde gå ut och fika med sina vänner för 10-15 år sen, säger Simon Lindgren.

Simon Lindgren tycker att vi borde prata mer om hur sociala medier påverkar våra parrelationer. Diskussionen i dag handlar mest om vad sociala medier betyder för journalister eller demonstranter i till exempel Egypten, menar Simon Lindgren. Och när vi pratar övervakning pratar vi oftast om övervakning från myndigheter som till exempel NSA och FRA.

Men även om sociala medier har gjort det lättare att övervaka och trakassera sin partner, har också sociala medier gjort det  lättare för den utsatta att få hjälp av andra utsatta samma.

– Om man går 10-20 år tillbaka i tiden vart det nog svårare att bryta det här. Det var osannolikt att man gick ut på stan och hittade någon i samma situation, säger Simon Lindgren.

Har du blivit utsatt för våld i en av dina relationer? Här kan du få hjälp.

Läs mer om Sveriges Radios temavecka "En av alla".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".