Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Vill riksdagspartierna införa ett tredje kön?

Uppdaterat måndag 28 juli 2014 kl 17.25
Publicerat söndag 22 juni 2014 kl 16.54

Vi lät alla riksdagspartier svara på frågan om de vill se ett tredje juridiskt kön i Sverige. Här kan du läsa deras svar.

Vänsterpartiet 

"Ja. Många transpersoner och intersexuella identifierar sig tydligt som män eller kvinnor, men det finns de som inte gör det. Att erkänna ett tredje kön i lagen kan på sikt ändra negativa attityder och minska fördomarna mot transpersoner och intersexuella. Ett tredje juridiskt kön skulle självklart vara en valmöjlighet för den enskilde, ingen ska kunna kategoriseras som ett tredje juridiskt kön mot sin vilja."

Socialdemokraterna

"Inte för närvarande. Att införa ett tredje kön skulle innebära en förhållandevis genomgripande förändring som ställer nya krav, inte minst när det gäller alla som använder personnumrens könsuppgifter för statistik. Vi är dock beredda att ta del av erfarenheterna från andra länder."

Miljöpartiet

"Ja, staten ska inte pressa in människor i en tvåkönsmodell som inte passar alla. Frågan är dock komplicerad och kräver noggranna överväganden."

Centerpartiet

"Vi vill ha könsneutral lagstiftning, men tycker inte att Sverige ska införa ett tredje juridiskt kön."

Folkpartiet

"Vi är än så länge tveksamma. Ett tredje juridiskt kön skulle i och för sig underlätta i vissa lägen, men ett argument emot är att det skulle försvåra möjligheterna att ta fram hållbar jämställdhetsstatistik m.m.

En bättre strategi kan då vara att kritiskt ifrågasätta varför uppgifter om kön alls behöver uppges."

UPPDATERING: FP har sedan enkäten publicerades ställt sig positit till ett tredje juridiskt kön. Hör Erik Ullenhag (FP) i Studio Ett.

Kristdemokraterna

"Nej, inte i den bemärkelsen att personer ska kunna välja ett tredje juridiskt kön. Ett tredje kön för intersexuella, liknande den tyska lagen, skulle kunna övervägas om det på ett tydligt sätt innebär förbättringar för den gruppen. Men ett tredje kön kan också bli stigmatiserande för en redan utsatt grupp."

Moderaterna

"Nej. Både konstitutionsutskottet och skatteutskottet har tidigare konstaterat att en ökning av antalet kön inte skulle kunna rymmas inom det nuvarande systemet med personnummer. Det är dock eftersträvansvärt att ny lagstiftning i största möjliga mån utformas könsneutralt."

Sverigedemokraterna

"Nej. Vi vänder oss emot argumentationen om sociala konstruktioner och menar att det å ena sidan kan vara så att människor har fötts med fel kön, men inte att Sverige ska införa ett tredje kön."

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".