Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Mattias räddade livet på sin pappa med event på Facebook

Publicerat onsdag 14 januari 2015 kl 10.19
Mattias Dubois skapade ett facebookevent för att försöka hitta en donator till sin pappa. Foto: Privat
1 av 2
Mattias Dubois skapade ett facebookevent att hitta en donator till sin pappa. Foto: Privat
Över 16 000 personer har gått med i eventet nu.
2 av 2
Över 16 000 personer har gått med i eventet nu.

Utan en donator skulle Mattias Dubois pappa förmodligen dö. Därför startade han ett event på Facebook som kan ha räddat livet på honom.

Så fort jag insåg att det inte fanns någon donator kände jag att jag ville försöka göra någonting, säger Mattias Dubois, 23.

Han berättar att hans pappa har haft blodcancersjukdomen myelofibros i många år, men i somras blev han plötsligt sämre. För att överleva behövde han få en stamcellstransplantation, men ingen av de 25 miljoner donatorer som finns registrerade i världen fungerade.

Då beslutade Mattias Dubois att ta saken i egna händer. Den 19 juli startade han facebookeventet "Rädda min pappa och många flera!" där han uppmanar människor till att anmäla sig till Tobiasregistret.

"Fick en transplantation igår kväll"

– Det var det jag kunde bidra med. Mycket handlade om att få ut information om donationsregistret och samtidigt kanske få några som vill donera, eftersom det finns så få donatorer i Sverige idag. Förhoppningen var att jag skulle kunna rädda pappa.

Flera tusen deltog i eventet och i december kom räddningen - en donator som passade Mattias pappa.

– Han fick transplantationen igår och han säger att han mår bra. Men det är nu efteråt som det är som mest kritiskt. Det är nu det visar sig om kroppen accepterar stamcellerna eller börjar arbeta mot dem.

Har tusentals deltagare

I skrivandets stund har eventet över 17 000 deltagare och sedan det startades har Tobiasregistret sett att allt fler har anmält sig till att bli stamcellsdonator, berättar Mats Bengtsson som är ansvarig läkare på Tobiasregistret.

– Under en period när det fick mycket uppmärksamhet såg vi en klar ökning, men det har också pågått andra kampanjer i Sverige under den tiden, så det beror inte bara på det, säger han.

Mattias Dubois hoppas nu att eventet fortsätter att få personer att anmäla sig till registret.

– Det är jättekul att kunna hjälpa till, inte minst min pappa, men också att man har hjälpt så många fler på vägen. Förhoppningen nu är att folk ska fortsätta prata om det och att fler går med i registret, säger han och avslutar med ett tack:

– Jag vill tacka alla som hjälpt till och gjort det möjligt. Det är många som behöver hjälp och många som det är svårt att hitta donatorer till. 

Stamcellstransplantation:


Stamceller är omogna celler som finns i benmärgen.

Transplantationer görs för att behandla vissa former av cancer, till exempel leukemi och lymfom.

Behandlingen kan också bota andra ovanliga sjukdomar och kan hålla sjukdomen MS tillbaka.


Källa: Vårdguiden

Tobiasregistret:


Har runt 50 000 registrerande donatorer i sitt register. Senaste åren har runt 10 000 personer anmält sig.

Sedan slutet av 2013 har antalet anmälningar till donationsregistret ökat.

Det finns ungefär 25 miljoner stamcellsdonatorer i olika donationsregister i världen. Mellan 70 till 80 procent av de som behöver en stamcellstransplantation hittar en donator bland dessa givare.

Varje år lämnar runt 30 till 40 personer i Sverige stamceller.

Vill du donera kan du anmäla dig på tobiasregistret.se.

Källa: Tobiasregistret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".