Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Därför behöver vi fler kvinnor i historieböckerna

Publicerat torsdag 15 januari 2015 kl 16.43
"Hur ska vi kunna få ett jämställt samhälle utan kvinnliga förebilder?"
(1:30 min)
Carl Tjernell och Jessica Kafa på Cybergymnasiet i Malmö. Foto: Martina Pierrou/SR
Carl Tjernell och Jessica Kafa hittar få kvinnor i sina historieböcker. Foto: Martina Pierrou/SR

Hundratals män nämns i historieböckerna, men många av tidernas viktigaste kvinnor har glömts bort. Hilde Selander i Malmö bestämde sig för att göra något åt det.

I fyra av de vanligaste förekommande läroböckerna i svenska skolor finns nästan inga kvinnor omskrivna, enligt en granskning av Dagens Nyheter. Av de namngivna personerna i böckerna så är bara 13 procent kvinnor.

Projektet Ett helare Malmö syftar till att ge elever i högstadie- och gymnasieskolor en annan historieskildring än den som finns i böckerna. Kvinnornas.

Historia förknippas med makt

– Det handlar om att lyfta fram kvinnor i olika historiska skeenden. Det finns många kvinnor som aldrig syns som ändå varit bidragande orsak till att historien förändras, säger projektledaren Hilde Selander.

Tillsammans med Elena Gutierrez Ros åker hon runt till skolor för att ge elever kunskap om de många kvinnor som påverkat samhället genom tiderna. Just nu är fokus på inbördeskrigen i Latinamerika under 1970- och 1980-talen.

– Historien som berättelse har alltid förknippats med makten och där kommer män i bilden eftersom de alltid varit statshuvudpersoner, konstaterar Elena Gutierrez Ros.

Därför har de valt att berätta om vanliga människors historier.

Nya perspektiv

På Cybergymnasiet i Malmö går Jessica Kafa och Carl Tjernell som genom projektet fått ett nytt perspektiv på det förflutna.

– Jag tänker mer på det här nu när jag vet, säger Jessica Kafa.

Hon tror att det beror på att det är män som för det mesta skrivit ner historierna som sedan blivit till böcker. Carl Tjernell tycker att det är bekymmersamt att skolböcker missar kvinnornas historia.

– Det är naturligtvis ett problem på det sättet att kvinnor inte kan komma fram på det sättet som de är värda. De har ju säkert uträttat lika mycket som män egentligen bara att det inte kommit fram, säger Carl Tjernell.

Patriarkal historia

2011 kom en ny läroplan som kräver mer jämställdhet i undervisning. Branschorganisationen Svenska Läromedel jobbar med att ta fram undervisningsmaterial till skolor och vd:n Rickard Vine förklarar att det blivit bättre sedan 2011 och att läroböcker ständigt utvecklas.

Han förklarar att kursböcker för äldre elever fokuserar på den politiska historien och på grund av den patriarkala prägeln på makten är det så få kvinnor med i böckerna.

– Läroböckerna måste innehålla vedertagen vetenskap. Det finns ju många kvinnliga förebilder som kan ta plats i ett läromedel men det är många kompromisser som måste göras, säger Rickard Vine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".