Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Idrottsgymnasier får kritik för att inte jobba mot kränkande behandling på idrotten

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 13.24
Riksidrottsförbundet: "Ett sätt att skapa pressade situationer"
(7:17 min)
Bild på ett fotbollsmål. Foto: Luis Acosta/TT
Flera idrottsgymnasier har fått kritik av Skolinspektionen. Foto: Luis Acosta/TT

Hälften av de idrottsgymnasier Skolinspektionen har granskat får allvarlig kritik för brister när det gäller arbetet mot kränkande behandling i samband med idrottsträning.

De duktigaste eleverna har gynnats medan de andra eleverna blivit sämre behandlade.

– Ett sådant agerande eller förhållningssätt stämmer inte överens med varje människas lika värde. Det är det vi reagerar emot i de här besluten, säger Gunnar Olausson, chef vid Skolinspektionen i Linköping, som är den enhet inom myndigheten som ansvarar för granskningen av idrottsgymnasierna.

Får hämta mat till vinnarna efter träning

Skolinspektionen har granskat 30 slumpvis utvalda idrottsgymnasier och det handlar om arbetet mot kränkande behandling och alla får godkänt för delarna som handlar om skolundervisning. Men när det gäller idrottsverksamheten hittade Skolinspektionen fel hos 11 skolor och 10 av dem har fått uppmaningar om att rätta till bristerna. 

På Nordenbergsskolans hockeygymnasium i Olofström favoriseras duktiga spelare. Förlorarna får plocka upp puckarna efter match, knyta upp vinnarnas skridskor och hämta mat till dem. Lärarna reagerar inte på verbala kränkningar.

Rektor Kerstin Tjernlund säger till Ekot att skolan bland annat ska bilda ett forum där eleverna ska kunna ta upp saker de vill berätta.

Det här att man får hämta puckar eller plocka undan, att man tränar om det eller tävlar om det, det är ju tveksamt.

"Elitidrottare måste kunna prestera under press"

Peter Mattson är idrottschef på Riksidrottsförbundet och han tycker att det är bra att det här har kommit fram.

– Det är viktigt att få kunskap om sånt här, säger han.

Varför tror du att det blir så här på idrottsgymnasium?

– En av utmaningarna inom idrotten är att hitta olika sätt att skapa lite pressade situationer. Ska du prestera inom elitidrott så handlar det ju om att kunna prestera under press, säger Peter Mattson och lägger till:

Jag tror att det här är försök till att simulera den typen av situationer.

Tror du man behöver göra mer?

– Det tror jag absolut, det är den här rapporten ett bevis på. Riksidrottsförbundet står i startgroparna för en utbildningssatsning för de tränare och ledare som finns i den här miljön.

Exempel på kränkande behandling


Filbornaskolans
riksidrottsgymnasium i Helsingborg med golf, brottning, simning, idrott och innebandy. Tränarna favoriserar vissa elever och pratar inte med andra. Låter förlorare göra armhävningar medan vinnarna får handla i caféterian. När någon elev svarar fel i klassrummet och de andra skrattar, säger lärarna inte ifrån. 

Häst- och ridsportutbildningarna på Polhemskolan i Lund i ihop med Flyinge. Elever som kör på koner eller ramlar av måste baka en tårta till de andra. Personalen tycker inte att det är kränkande utan vanligt inom all ridträning. Skolinspektionen tycker att det visar på ett ojämlikt förhållande mellan eleverna. 

Lindeskolans riksidrottsgymnasium i Judo i Lindesberg. Elever som presterar sämre blir utfrysta av tränarna och orättvist behandlade. Det har skapat en tysthetskultur där elever inte vågar berätta, av rädsla för repressalier.

Källa: Skolinspektionens beslut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".