Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.

Barnporrbrott - inte tillräckligt för att bli avstängd från läkarlinjen

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 11.12
"Jag skulle inte vilja ha honom som min läkare"
(1:32 min)
Bild på en person i sjukhuskläder som håller i ett provrör.
Läkarstudenten ska börja sin elfte termin i Stockholm. Foto: Pixabay

I somras blev en man som läser till läkare dömd för barnporrbrott. Högskolans avskiljandenämnd avslår universitetets begäran om att stänga av mannen från skolan.

Mannen, som pluggar till läkare i Stockholm, har blivit dömd för att ha sexuellt utnyttjat en minderårig tjej tillsammans med en då 22-årig psykologstudent. 

Männen filmade och fotograferade när flickan tvingades att genomföra sexuella handlingar, skriver Dagens Nyheter.

Karolinska Institutet begärde att få stänga av mannen från att kunna plugga vidare till läkare efter domen. Men Högskolans avskiljandenämnd tycker att domen inte är tillräcklig anledning till det.

Allvarligt brott eller missbruk

– Det krävs enligt högskolelagen att det är vissa förutsättningar som är uppfyllda för att kunna avskilja någon från en högskoleutbildning. De förutsättningarna är att det ska vara frågan om allvarlig brottslighet, psykisk störning eller missbruk, berättar Marie Stern Wärn som är jurist i avskiljandenämnden. 

Till allvarlig brottslighet räknas, i de här fallen, brott som gett en dom på minst ett år i fängelse.

"Inte upp till nämnden om han är lämplig för jobb"

Marie Stern Wärn säger också att avskiljandenämnden inte prövar om personen är lämplig för arbetet. Utan de tittar på om det finns anledning till att stänga av någon från utbildningen.

Nämnden kan inte ta ställning till om man är lämplig för yrken. Det är en fråga som kanske Socialstyrelsen får ta ställning till sedan. 

Men mannen ska ju snart börja läsa sin elfte termin vilket kommer innebära patientkontakt och även kontakt med minderåriga. Vad tänker du om det? 

– För att någon ska avskiljas måste det finnas en påtaglig risk att man ska skada andra. Hade man kommit fram till att det handlade om allvarlig brottslighet så hade man kunnat titta på risken att skada andra, avslutar Marie Stern Wärn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".