Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättar vad som händer i Sverige och världen med extra koll på det som berör unga människor.
P3 Nyheter granskar skönhetsbranschen

Vem hjälper dig om skönhetsbehandlingen går fel? Kanske ingen alls

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 05.00
Kilians läppar som sprack och Elin som fick sitt tandkött sönderfrätt
Kilians läppar som sprack och Elin som fick sitt tandkött sönderfrätt. Foto: Privat

Om någonting går fel under en skönhetsbehandling riskerar du att stå utan skydd.

Under P3 Nyheters granskning av skönhetsbranschen har vi rapporterat om Elin som fick sitt tandkött sönderfrätt efter en tandblekning och om Kilians läppar som sprack efter en förstoring.

De, och alla andra som genomgår en skönhetsbehandling, riskerar att inte få någon hjälp när något går fel.

Anledningen: Man skiljer på sjukvård och skönhetsbehandlingar

Om något går fel inom sjukvården kan patienten anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Men. Om det går fel vid en skönhetsbehandling betraktas den drabbade som en kund. Då finns det inte någon motsvarande myndighet.

Viktigt: Skriv ett avtal!

Eva Nilsson Bågenholm har utrett skönhetsbranschen åt regeringen. Hon säger att hjälpen man kan få hänger på vilket avtal som kunden har tecknat med den som utför behandlingen.

– Man måste teckna ett avtal som man läser igenom noga innan man genomgår en behandling som skulle kunna leda till någonting som inte blir bra, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Man måste alltså ta det ansvaret själv, att gå igenom avtalet och se om behandlaren har en försäkring som täcker skadorna.

ARN kanske kan hjälpa dig

Om du är missnöjd med en tjänst och inte kan komma överens med företaget om vilken kompensation du ska få, så kan det leda till en tvist.

Det är Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som prövar tvisten och kan bestämma hur den ska lösas.

– I de flesta fall säger ARN att de inte tar upp skönhetsbehandlingar, eftersom de menar att de inte faller in under deras område. Men det finns vissa fall då de ändå gjort bedömningar av skönhetsbehandlingar som gått fel, berättar Eva Nilsson Bågenholm.

I värsta fall: Åk till sjukhuset

Att skönhetsbehandlingar inte betraktas som sjukvård betyder inte att man är helt utelämnad. Händer något allvarligt finns ändå hjälp att få.

– Om det blir så galet att man får en akut skada kan man ju alltid vända sig till sjukvården, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".