Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Poddar med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Anna sa att personalen tafsade på henne – sekretessen hindrade polisanmälan

Publicerat tisdag 22 november 2016 kl 06.00
Sexbrott kunde inte anmälas på grund av sekretess
(0:25 min)
Bild på en dusch, samt citatet: En medarbetare finner personal X masserande brukarens rygg. Brukarens BH är uppknäppt.
Flera i personalen är oroliga över att Anna ska ha utsatts för sexuella ofredanden.

Anna, som har en psykisk utvecklingsstörning, berättade för personalen på sitt boende att en assistent hade tafsat henne på brösten. Men anklagelserna polisanmäldes aldrig – på grund av sekretessen.

En man som jobbade på Annas boende i Hässleholm anklagas för att bland annat ha tafsat henne på brösten. Flera andra i personalen är oroliga över att Anna kan ha blivit utsatt för sexuella ofredanden. I lex Sarah-utredningen står det:

En medarbetare finner personal X masserande brukarens rygg. Brukarens BH är uppknäppt.

Brukaren har fört fram till olika medarbetare att personal X tagit på hennes bröst.

Elisabeth Mineur är verksamhetschef inom Hässleholms kommun och var med och hanterade fallet.

Det är väldigt obehagligt. Det är obehagligt när någon, i det här fallet en brukare, har en sån här upplevelse. Vi ska vara oerhört medvetna om att vi alltid har en maktposition jämfört med dem som vi ger ett stöd”

Sekretessen kan hindra

Det som Anna säger att hon varit med om anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men assistenten som pekas ut polisanmäldes aldrig. Brukaren själv, alltså Anna, ville inte polisanmäla och då kan inte kommunen själva göra det.

Offentlighets- och sekretesslagen säger att om en brukare själv inte väljer att anmäla är det bara brott som ger minst ett års fängelse som kan polisanmälas av kommunen. Det beror på att saker som händer inom socialtjänsten omfattas av stark sekretess.

Den utpekade personalen i Hässleholm fick sluta på jobbet, och i dag vet kommunen fortfarande inte med säkerhet om det var ett sexuellt ofredande. Eftersom polisen inte får veta om den här typen av händelser finns inte heller någon chans för rättsväsendet att avgöra om en utpekad person är skyldig eller inte.

"Tar ställning för förövaren"

P3 Nyheter har granskat fem fall där anklagelser om sexofredanden inte har polisanmälts. Thomas Jansson, ordförande för organisationen FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, är kritisk till hur lagen ser ut.

Det ska polisanmälas. Gör man inte det så tar man ställning för förövaren och tillåter en förövare fortsätta. Det innebär att den förövaren skulle potentiellt kunna gå ut på gatan och göra samma sak med någon annan.

Anna heter någonting annat i verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".