Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Extremhögern i EU och Astorias kamp

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 21.23
1 av 4
Jörgen Huitfeldt
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Avlyssning.

Fredag 12 januari

Attack mot USA:s ambassad
Den amerikanska ambassaden i Grekland attackerades under fredagsmorgonen. USA-ambassaden är bland de mest välbevakade i den grekiska huvudstaden, sen Aten i flera år skakats av en lång rad sprängdåd och målen ofta varit anläggningar med anknytning till USA. Samtal med Georgios Logothetis, journalist i Grekland.

Kritik mot avlyssning
Allt fler protesterar mot förslaget att ge Försvarets Radioanstalt, FRA, utökade möjligheter att övervaka och avlyssna information som passerar landets gränser. Än så länge hörs bara kritik mot förslaget. Varför är anhängarna så tysta? Och vilka är de bästa argumenten för förslaget? Samtal med Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

Ny extremhöger i EU
När EU-parlamentet öppnar för året nästa vecka kommer det förmodligen finnas en ny partigrupp med högerextrema partier i Europa. Vad får detta för konsekvenser för det politiska arbetet? Samtal med Annika Ström Melin, frilansjournalist och Björn Fryklund, professor i internationell migration och etniska relationer.

Vilken erfarenhet har våra svenska EU-parlamentariker av dessa högerextrema partier? Samtal med Nils Lundgren, junilistan och Carl Schlyter, miljöpartiet.

Kamp för Astoria
Den svenska biografkedjan Astoria kämpar för sin överlevnad. Tidigare i höstas köpte Astoria tid genom att sälja av hela sitt landsortsbestånd till konkurrenten SF, som nu i princip har monopol på biosalonger i alla städer utom i storstäderna. Konkurshotet finns dock fortfarande där. Reportage av Håkan Widman. Samtal med Gunnar Bergdahl, kulturchef på Helsingborgs Dagblad.


Varför kan inte Svenska Filminstitutet efterskänka Astorias skuld? Samtal med Peter Hald, vice VD.

Spänt i Bangladesh
På torsdagen utlyste presidenten i Bangladesh  undantagstillstånd i de större städerna till följd av oroligheterna i landet. Det stundande valet har skjutits upp och presidenten har lämnat övergångsregeringen. Samtal med Britt Hagström, Sveriges ambassadör i Dhaka.

Hemlösa i Frankrike
I Frankrike har de hemlösas svårigheter väckt stor uppmärksamhet under den senaste månaden. Organisationen ”Don Quijotes Barn” har arrangerat solidaritetsaktioner med tält runt om i landet och den franska regeringen har aviserat rejäla insatser för att komma tillrätta med problemen. Men de hemlösas förtroende för politikerna är lågt. Reportage av Alice Petrén.

Washington fredag morgon
Krönika signerad Thomas Nordegren.

Programledare: Jörgen HuitfeldtProducent: Maria Hansson
Maria.Hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".