Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Debatt om OS i Kina och städer är varmare än landsbygden

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 22.40
1 av 7
Lasse Johansson
2 av 7
3 av 7
Byggandet av OS-stadion
4 av 7
5 av 7
6 av 7
Turkiets president Abdullah Gul
7 av 7
Justitiekansler Göran Lambertz

Torsdag 11 oktober

Ny prövning för stycksmordsanklagade
Om de två män som anklagats för styckmordet av Catrin da Costa byter ombud är justitiekanslern Göran Lambertz beredd att ge dem en ny prövning när det gäller deras krav att få skadestånd av staten för att de blev fråntagna sina läkarlegitimationer. Varför är det viktigt med en ny prövning? Samtal med Göran Lambertz.

Turkiet-USA
Turkiet begick folkmord mod det armeniska folket 1915. Det slog utrikesutskottet i USA:s representanthus i går kväll. Hur påverkas relationen Turkiet-USA? Samtal med Yavoz Baijdar turkisk journalist.

Borde OS i Kina bojkottas?
Ju närmare invigningen av Peking OS kommer, desto fler röster höjs mot bristen på mänskliga rättigheter i Kina. Men hur har kritiken påverkat Kina?
Samtal med SR:s korrespondent i Kina, Hanna Sahlberg om de framsteg som Kina gjort.
Debatt om huruvida OS-bojkott är rätt väg att gå för att nå förändring? Debatt mellan Man-Yan Ng, från organisationen International Society for Human Rights, och Arne Ljungqvist, Sveriges Olympiska Kommitté.

Dagens korrespondentkrönika...
... är signerad Margareta Svensson, Sveriges Radios Afrika-korrespondent.

Städer tio grader varmare än landsbygden
De centrala delarna av en större europeisk stad kan vara 10-12 grader varmare än den omgivande landsbygden, vilket beror på betongen och asfalten. I takt med att de svenska städerna förtätas och grönområdena blir att mindre så klättrar temperaturerna uppåt.
Reportage av Sven Börjesson.

Bistånd för att skapa fria medier i utvecklingsländer
Att bygga upp fria medier i fattiga länder är viktigt i regeringens nya biståndspolitik. Biståndsorganet SIDA räknar med att mediestödet breddas ordentligt. Ett projekt som varit lyckat är starten av en radiokanal i Uganda, en kanal som når fyra miljoner lyssnare.
Reportage av Beatrice Janzon.

Svårigheten att hitta övervakare
Många unga brottslingar som döms till skyddstillsyn lever med en frivillig övervakare. Det hade till exempel den 16-årige pojke som skottskadades i Rödbydramat, vars 15-årige kompis sköts till döds av en annan man. Det är svårt att hitta övervakare, har Ekot rapporterat om, och det kommer att bl än svårare efter nyår pga nya skatteregler.
Samtal med Emilie Hjelte, lekmannaövervakare.

Svensk kommer inte ut ur Gaza
I Gaza har flera sverigepalestinier inte får resa ut för de Israeliska myndigheterna. Orsaken till svårigheterna är bland annat att gränsövergången Rafah, som stängdes under uppgörelsen mellan Hamas och Fatah i juni, inte har öppnats igen. Enda vägen ut ur Gaza leder därmed via Israel som alltså inte låter en del sverigepalestinier komma in i landet. En av dem är 20-årige Saher Thawabteh som har både svenskt och palestinskt pass, och som nu väntar på att få åka hem till Sverige.
Hör honom och chefen för UD:s konsulära enhet, Fredrik Jörgensen.

Hur påverkar litterära pris författare?
Idag delas Nobelpriset i litteratur ut. Men är uppmärksamheten och pengarna som utmärkelsen ger en välsignelse eller en förbannelse? Samtal med förläggaren Svante Weyler och författaren Torbjörn Flygt som fick Augustpriset 2001.

Programledare: Lasse Johansson
Producent: Klas Wolf-Watz

klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".