Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Australisk klimatdebatt, attack mot rättsstaten & en sund tomat

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 22.03
1 av 5
Lasse Johansson
2 av 5
3 av 5
Dörren till åklagarens bostad sprängdes.
4 av 5
5 av 5

Onsdag 21 november

”Ett angrepp mot rättsstaten”
Så kommenterade Riksåklagaren attentatet mot en åklagares bostad i Trollhättan igår. Samtal med justitieminister Beatrice Ask och Kerstin Skarp, vice överåklagare i Stockholm, om säkerheten för åklagare och andra inom rättsväsendet.

Skillnaden mellan en tomat och en tomat
Frukt och grönsaker som odlas ekologiskt är inte bara bättre för miljön utan också nyttigare. Det visar preliminära resultat från ett fyraårigt brittiskt odlingsförsök. Men hur stor är skillnaden och vad leder det till om vi inte får i oss de viktiga vitaminerna? Samtal med Bengt Lundegård, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Nyvaknat klimatintresse
Utsläppen av växthusgaser i den rika världen når en rekordnivå, visar den senaste rapporten från FN. Bland de värsta miljöbovarna är fortfarande USA och Kina men Australien tillhör också de syndarna. Den sittande konservativa regeringen ledd av John Howard har hittills inte velat skriva på Kyoto protokollet, men inför valet nu på lördag begär en allt högljuddare opinion krafttag för att värna miljön. Samtal med Johan Gabrielsson, frilansjournalist i Australien.

Sjunkande aktie
Ericssonaktien sjönk med 11 procent igår efter att Ericsson varnat för sjunkande vinster under nästa kvartal. Varningarna väcker minnen från den stora krisen för några år sedan och många är de aktie - och fondsparare som noga följer utvecklingen hos ett av börsens förmodligen mest välbevakade företag. Många frågar sig nu hur det är möjligt att aktiekursen sjunkit från 26 till 16 kronor under loppet av en månad. Christer Hillbom, Ekot ekonomiska kommentator förklarar.

Korrespondentkrönika
Dagens korrekrönika kommer från Paris och är signerad Alice Petrén.

Romer smutskastas
Tonen mot romerna i Rumänien har hårdnat efter att en romsk rumän misstänks för ett mord i Italien. I dag bor det över en halv miljon romer i Rumänien, hör några av dem berätta om politikernas och mediernas smutskastning. Reportage av Beatrice Janzon.

Ny patientdatalag
Nästa år är det tänkt att alla svenskar ska kunna logga in på sina patientjournaler hemifrån och dessutom själva kunna spärra uppgifter i journalen. Så ser förslaget ut i den nya patientdatalagen, som också innebär att olika vårdgivare ska kunna komma åt varandras journaler på elektronisk väg. På det viset hoppas man kunna göra vården säkrare, t ex inom akutsjukvården. Men många remissinstanser har riktat kritik mot förslaget eftersom man är orolig för att föräldrar kan försöka dölja misshandel och övergrepp genom att spärra uppgifter i deras barns journaler.
Reportage av Madeleine Blidberg.
Samtal med utredaren lagman Sigurd Heuman samt Barnombudsman Lena Nyberg.

Sovjetpropaganda
Sveriges Televisions reklamkampanj Fri television liknar sovjetpropaganda menar TV4:s kommunikationsdirektör Cecilia Giertta. Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, svarar.

Programledare:
Lasse Johansson
Producent:
Kristian Åström
kristian.aström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".