Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Hur vanligt är det med mutor och är åklagare ett omöjligt uppdrag

Publicerat onsdag 21 november 2007 kl 21.05
1 av 4
2 av 4
Mari Forssblad
3 av 4
Dörren till åklagarens bostad sprängdes.
4 av 4

Torsdag 22 november


Hotet mot åklagarna
Beatrice Ask ska diskutera med en rad myndigheter om hur de kan samarbeta bättre mot den organiserade brottsligheten, efter bomben mot chefsåklagaren Barbro Jönssons bostad. Jönsson har lett flera stora brottmålsutredningar där medlemmar i kriminella mc-gäng varit inblandade. Hur ska åklagare våga driva mål där de riskerar att utsättas för allvarliga hot? Samtal med Niklas Sannerholm, chefsåklagare åklagarkammaren i Uddevalla samt Catharina Wikner, advokat och fd åklagare som själv utsatts för hot.

Hur farliga är kriminella gäng och är bomben mot åklagaren början på ett upptrappat våld? Samtal med Lasse Wierup, journalist och författare som har följt mc-gäng under lång tid.

Ericsson i blåsväder
Ekots granskning visar att Telekombolaget Ericsson med hjälp av handelsagenter slussat miljonbelopp till politiker utomlands. Bland mottagarna fanns en minister, en parlamentariker i Algeriet och en son till en vicepresident. Hur ser affärsmän på mutor? Samtal med David Wästerfors som skrivit en avhandling med berättelser om mutor där han intervjuat affärsmän.

Ericsson är långt ifrån ensamma bland internationella storföretag när det gäller korruptionsanklagelser. I Tyskland har industrijätten Siemens skakats av en mutskandal som bland annat gäller telecomaffärer. Samtal med Per Eurenius, tysklandskorrespondent.

Katastrofdrabbat Bangladesh
Rapport från Bangladesh där cyklonen Sidr drog in för en vecka sen och orsakade stor fördödelse i de södra delarna av landet. Den officiella dödsiffran är nu uppe i 3 500 och fortfarande bärgas lik från floder, kanaler och dränkta risfält. Margita Boström är på plats i Bangladesh.

Engelsk polis för frivilliga
I London har Metropolitan Police en egen volontärpoliskår. Närmare 2000 arbetar gratis som frivilligpoliser ett par gånger i månaden. Trots en kort utbildning så har de i stort sett samma befogenheter som andra poliser. Svenska Petra Bergnor är en av volontärpoliserna. Reportage av Maria Eksedler.

Den orättfärdiga skatten
Vid årsskiftet försvinner den skatt som så många kallat orättfärdig, nämligen fastighetsskatten. Istället inför regeringen bland annat en ny ränta för alla som valt att skjuta upp den vinst man gjort vid tidigare bostadsförsäljningar. För den som gjort en rejäl vinst blir en halv procent varje år en hel del pengar. Reportage av Magnus Liljesköld.

Johannesburg torsdag
Krönika signerad Margareta Svensson.

Programledare: Mari Forssblad
Producent: Susanna Einerstam
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".