Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Sveriges säkerhetspolitik och ny telefonlinje för misshandlade kvinnor

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 22.12
1 av 4
2 av 4
Militärparad i Moskva, 1986
3 av 4
Det sjunkande kryssningsfartyget MS Explorer i Antarktis.
4 av 4
Angela Merkel talar under CDU-kongressen.

Tisdag 4 december

Är Ryssland ett säkerhetspolitiskt hot?
Vid nio-tiden under morgonen i dag kommer försvarsberedningen att presentera sin rapport om hur det säkerhetspolitiska läget ser ut för Sverige. Innhållet är än så länge okänt.
Det gamla svenska försvaret skulle skydda mot en invasion från öst. I dag talar man inte lika högt om den ryska björnen. Vi diskuterar om Ryssland redan är eller är på väg att bli ett säkerhetspolitiskt hot tillsammans med Bo Pellnäs, pensionerad överste, och Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva.
Hör Lars Ekeman, generalsekreterare för Folk och Försvar, om hur viktig rapporten är och om vilka hot mot Sverige som finns.

Antarktisförlisning
Natten mot lördagen den 24 november sjönk det 73 meter långa kryssningsfartyget M/S Explorer bland isbergen utanför Antarktis. De 154 personerna ombord var tvungna att lämna fartyget i gummiflottar och livbåtar.
Sist lämnade Explorers svenska befälhavare Bengt Wiman, som nu precis har kommit tillbaka till Sverige.

Nedtonad krigskritik
I USA har debatten om Irakkriget fått en helt annan ton dom senaste månaderna. De ivrigaste krigsmotståndarna har blivit försiktigare i sin kritik av kriget efter rapporter om att läget i Irak idag är betydligt lugnare än tidigare. Republikanska sidan hoppas nu att detta ska kunna påverka det kommande presidentvalet.
Reportage av Daniel Alling.

Hon vill få fler tandläkare att anmäla våld mot barn
Trots att tandvården har en skyldighet att rapportera till socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa, är anmälningarna få - det vill tandläkare Kristina Palm i Lund ändra på, eftersom hon ser en chans att öka kvaliteten i tandvården.
Reportage av Agneta Johansson.

Ny stödlinje för misshandlade kvinnor
I dag startar en ny nationell stödtelefon för kvinnor som blivit misshandlade - Kvinnofridslinjen.
Hör samtal med Åsa Witkowski, verksamhetschef Kvinnofridslinjen, om varför den nya stödtelefonen behövs och på vilket sätt den ska komplettera kvinnojourer och SOS Alarm.

Korrespondentkrönika
Krönikan levereras i dag av Hanna Sahlberg.

Jämo upprätthåller diskrimineringen anser Bara Bröst
Det är inte könsdiskriminering att förbjuda kvinnor att bada med bar överkropp, det anser Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, som beslutat att inte driva anmälan mot det badhus i Uppsala som avvisade två kvinnor som badade barbröstade tidigare i höstas. Men nätverket Bara Bröst anser att JÄmo cementerar normer och upprätthåller diskriminering med det här beslutet.
Hör diskussion mellan Jämo Anne-Marie Bergström, och Sanna Ferm samt Frida Hellroth från nätverket Bara Bröst.

Hur stabil är den tyska koalitionsregeringen?
I Tyskland styr de politiska motståndarna tillsammans: Kristdemokrater och socialdemokrater. Den tyska regeringen har två år kvar till valet, och på sistone är det mer gräl i koalitionen än det varit tidigare. Nu har kristdemokraterna kongress i Hannover i två dagar. Förbundskansler Angela Merkel tar avstånd från sin regeringspartner som hon tycker har svängt åt vänster.
Samtal med vår korrespondent i Berlin, Per Eurenius.

Programledare: Klas Wolf-Watz
Producent: Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".